הפחד להעלות את כל המשקל בחזרה, תגובות הסביבה, התחושה שאולי הבחירה בניתוח נעשתה ממקום של ויתור . אנשים שבוחרים לעבור ניתוח לקיצור קיבה נאלצים להתמודד עם סוגיות רבות.  המאמנת האישית מיקה קפטור מחיפה, שעברה בעצמה ניתוח לקיצור קיבה, החליטה ליצור סדנה ראשונית באזור התומכת ומלווה מנותחים  המתמודדים עם ההמשך של החיים לאחריו. שאחרי הניתוח

"ההרזיה משנה את הגוף, אבל כדי לשנות את החשיבה חייבים לעבוד על כל הסיבות הרגשיות והבעיות שגרמו לך לברוח אל המקרר", כך לדברי מיקה קפטור, למודת דיאטות ושינויים דרסטיים במשקל, שהבינה שניתוח לקיצור קיבה אולי גורם להרזיה מהירה יחסית, אבל צריך לעשות קצת יותר כדי לשמור על כך.  

קפטור (57) החיפאית  מגדירה עצמה כמי שעוסקת באימון, הנחיית קבוצות והובלת אנשים בתהליכי שינוי. בעברה עסקה בניהול בכיר בתחום האקדמיה, מאחוריה 25 שנות ניהול וברשותה תואר בפסיכולוגיה ובמנהל ציבורי. היא הקימה את העסק שלה 'דינמיקה- אימון בונה שינוי' מגיל 4 היא נאבקת בעודף משקל, "ואז נודע לי שאני שמנה", היא מספרת בגילוי לב,  "אני זוכרת את עצמי פשוט מבינה שאני שמנה אחרי ששמעתי את סבתא שלי מדברת עלי עם שכנה והידיעה וההתמודדות האלו הם משהו שליוו אותי כל חיי. עשרות קילוגרמים שעולים ונושרים ממני כל השנים, מאבק בלתי נלאה שמלווה בניסוי של המון דיאטות, אני בוגרת קבוצות תמיכה רבות כדוגמת 'שומרי משקל' ו'דיאטה קלאב', היו לי הצלחות נפלאות של הורדה במשקלי ואיכשהוא החיים החזירו אותי תמיד למקרר".

– גם המחקרים לא לטובת הנאבקים במשקלם. נמצא ש-90 אחוז מהמרזים מעלים את משקלם ושרוב הדיאטות פועלות לזמן קצר

"קשה לשמור על המשקל הרצוי  כי כשאנחנו עסוקים בדברים האחרים בחיים התחום של האוכל הופך להיות התחום המנחם, חלק מהרגלים ששומרים עלינו. למשל  בתחום הקריירה אתה עושה מאמץ אז אתה מוותר לעצמך בעניין של האוכל, אתה גם חשוף לתקופות בחיים, בין אם לידה של ילד, התרגשויות מגורמים שונים, הורים מבוגרים שצריך לטפל בהם. אוכל זה גם סוג של התמכרות, לדעתי יחסית קל יותר להפסיק לעשן וגם את זה עשיתי. אתה יכול לחיות בלי סיגריות אבל לא בלי אוכל".

בשיא משקלה היא הגיעה ל-130 קילוגרמים, כשהמשקל האידיאלי עבור גופה  לדבריה,  אמור להיות 75 קילוגרמים. אליהם נוספו גם מחלות אופייניות של השמנה כמו סוכרת סוג 2, לחם דם גבוה ופגיעה כללית גבוהה מאוד באיכות החיים. "לא יכולתי ללכת במהירות, החגורה שבמושב המטוס לא נסגרה סביבי, חוויות מאוד משפילות, תחושה כבדה ופשוט איכות חיים ירודה. באיזשהוא שלב, היות ואני גם מאמנת ונוהגת לשאול את עצמי שאלות, שאלתי את עצמי במה אני בוחרת. החלטתי לבחור בחיים, שזה אומר לרדת במשקל ואז עמדו בפניי כמה אופציות. או להתחיל דרך מאוד ארוכה ומתישה של דיאטה ואופציה נוספת שהיא לא פשוטה, הייתה ניתוח קיצור הקיבה. לאור כל מה שבררתי ולמדתי, ידעתי שהניתוח הוא לחלוטין לא ערבה להצלחה וגם לא מטה קסמים. קיים אחוז גבוה מאוד של אנשים שחוזרים ומעלים במשקלים לאחר שעברו את הניתוח, העסקה שעשיתי עם עצמי היא שאם אני הולכת לניתוח, אני אעשה הכל בשביל לשמור על התוצאות".

אומרת שלא חשה פחד לקראת התהליך. "אני בוגרת כמה ניתוחים רפואיים אחרים , נכון שיש סכנה מיוחדת בכל ניתוח אבל כיום ניתוחי קיצור הקיבה נעשים ללא פתיחה של חלל הבטן, יכולים להיות סיבוכים אבל ההחלמה היא הרבה יותר פשוטה".

– איך היו התגובות לניתוח? הרי יש רבים שמבקרים את התהליך הזה וחושבים שמי שפונה לניתוח הוא חלש אופי ובוחר בדרך הקלה

"מצד אחד קיבלתי מחמאות מדהימות, מנגד היו מי שאמרו 'אה, רזית בגלל שעברת ניתוח, אז היה לך קל', לא חושבים שזה מאמץ גדול אבל בסך הכל גם בשביל לעבור את הניתוח אנחנו צריכים כח, החלטה לשנות את חיינו. אגב, לפני הניתוח גם עברתי שלושה שבועות של דיאטה דלת פחמימות וזה גם לא קל".

קפטר, שעברה את הניתוח בהצלחה לפני למעלה משנה, ירדה בסך הכל 37 קילוגרמים, לא מדאיג אותה לרדת יותר מזה היא אומרת שכן היא לא מנסה להתחרות עם מישהו.  השינוי הפיזי הביא גם לשינוי ביחס אליה. "כשאנחנו גדולים (שמנים) לא שמים לב אלינו, אנשים שמנים הם שקופים וככל שאנחנו מרזים רואים אותנו יותר. אבל כשמרזים אז לא מחליפים את הראש…אלא את המשקל, צריך להתחיל לעבוד על דברים רגשיים ואישיים שגרמו לך ללכת למקרר ועל זה עובדת קבוצת התמיכה שלי, לעבור תהליך של התפתחות אישית, בחירה בגוף החדש, להיות אנחנו בלי ההגנות של השומן, להבין במה אנחנו חזקים. הקבוצה לא עוסקת באוכל אלא ביחס שלנו לחיים, לסביבה, לחיות חיים שפויים ולהתייחס לאוכל כאל מקור מזון ולא תחליף לרגשות, לדעת שאנחנו יכולים לחוות דברים, להרגיש רגשות ולחיות כמו שלא חיינו קודם. להפסיק לחשוב על עצמנו כעל אנשים פגומים בגלל עודף המשקל אלא לחיות במלוא הכוח".

הסדנא 'חיים בגוף חדש' שהיא יזמה ומנחה לליווי אנשים שעברו את תהליך ניתוח הקיצור קיבה  תפתח ב-5 ליולי בבית אבא חושי בחיפה. היא תכלול 14 מפגשים , 4 מהם יהיו סדנאות שעוסקים בדברים שהם לגמרי לא מיוחסים ספציפית למשקל למשל יהיה מפגש עם סטייליסטית שתלמד עקרונות של הלבשה  נכונה. "אנחנו לא רוצים אחרי הניתוח לחזור ללבוש בגדים במידות גדולות אבל אנחנו לא יודעים להתמצא בחנויות הרגילות. בנוסף תגיע צלמת שתלמד את המשתתפים לעשות צילום סלפי ולהסתכל על תמונותיהן. אחת המטרות של הסדנא היא שהבן אדם ירגיש נוח בגוף שלו ותהיה לו בחירה באיזה סוג של התנהגות לבחור כדי לא לחזור למצב הקודם, אלא להתפתח לחיים יותר מלאים ולמנוע את הכאב של חזרה למשקל הקודם".

– כי הפחד הזה קיים שם כל הזמן

"ודאי, הרבה מאוד מאלו שעברו את הניתוח מרגישים פחד לחזור למשקלם הקודם. עדיף לנו לפעול מתוך בחירה ולחשוב מה הרווח האדיר שיש לנו מזה, איכות חיים הרבה יותר גדולה מאשר לאכול עוד פרוסת עוגה".

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY