הוועדה לענייני ביקורת המדינה בכנסת הגיעה אתמול, ראשון, לאוניברסיטת חיפה לקיום דיון מעקב בנוגע לזיהום האוויר באזור. כשנשאלו נציגי משרד הבריאות והמשרד להגנת הסביבה מדוע לא יוכרז מפרץ חיפה כאזור מוכה זיהום הם זכו לתשובות מעורפלות למדי והיו מי שהרגיזו במיוחד את הנוכחים
הישיבה הוזמה על ידי הועדה לענייני ביקורת המדינה של הכנסת שהחליטה באופן מיוחד להגיע עד לאוניברסיטת חיפה בכדי לדון בנושא זיהום האוויר בשיתוף עם ח"כ אורן חזן ותמר זנדברג , תושבים, נציגי עיריות מקומיות ופעילים סביבתיים.
בתחילת הישיבה שאלה יו"ר הוועדה ח"כ קרין אלהרר את נציגי משרדי הבריאות והגנת הסביבה אם הם ממליצים לגור בסביבת חיפה ולא זכתה לתשובה ברורה. עוד אמרה כי "ההתמשכות של ההזנחה מעידה על התנהלות לא סבירה של הממשלה נגד אזרחים בנוגע לזיהום אוויר.
ח"כ חזן זכה למחיאות כפיים מצד הפעילים והתושבים שנכחו במקום, באומרו כי נראה שנציגי הממשלה והעיריות דווקא בוחרים להגן על המשרד להגנת הסביבה.
"לתחושתנו, הגעתם לכאן במקום לקיים את הישיבה בכנסת כנהוג, היא כמעין איתות על רצינותה לפעול בנושא ועל חשיבות הנושא" , אמרה אחת המשתתפות הבולטות עו"ד אליס גולדמן, שהיא גם יו"ר ועדת הסביבה של תנועת אומ"ץ וחברת הוועד המנהל של הקואליציה לבריאות הציבור. ראש עיריית חיפה יונה יהב השוהה בימים אלו בקובה, שלח כנציג העירייה את עוזרו נמרוד שיין, אשר דבריו הרגיזו במיוחד את גולדמן והפעילים הסביבתיים האחרים, כפי שיורחב בהמשך.
גולדמן: "שיין אמר שבז"ן (בתי זיקוק לנפט נ.פ) קיימים כבר 60 שנה. וואו , זו באמת חדשה מרעישה שלא ידענו אותה. בנוסף הוא טען שעיריית חיפה הגישה התנגדות לתכנית להרחבת בז"ן וזה ממש לא נכון. אנחנו הגשנו את ההתנגדויות אחרי שחרשנו את השטח 5 שנים. עיריית חיפה לא הגישה התנגדות להרחבת בז"ן אז מה יונה יהב משחק אותה מתנגד? הם טענו שעכשיו שלחו התנגדותם וזו אופציה שלא אפשרית לפי חוק התכנון והבנייה. בעת כתיבת שורות אלו טרם התקבלה תגובת העירייה לדברים.
לדברי סגנית הממונה על מחוז חיפה במשרד להגנת הסביבה, נורית שטרוך, פיקוד העורף הוא זה שמאפשר למכל האמוניה לפעול ללא מיגון עילי. לדעתה יש קושי להקים מיגון עילי, "משום שהדפנות לא יוכלו לשאת את הגג" כך לטענתה. אלהרר וזנדברג שאלו את נציגי משרדי הממשלה מדוע לא יוכרז המפרץ כאזור מוכה זיהום אך שאלתן לא נענתה בבהירות. נציגת משרד הבריאות אמרה כי יש ירידה משמעותית בערכי הזיהום וזכתה לקיתונות של ביקורת מהיושבים בקהל שאמרנו שהם מריחים מדי ערב את הזיהום. נציגת משרד הבריאות הוסיפה כי אין חריגה בערכי הזיהום מאז 2009.
יו"ר הוועדה אלהרר ביקשה מנציגי משרדי הבריאות והסביבה שיגישו לה תוך שבועיים הוכחות לטענתם כי הם מוצאים שיפור במצב זיהום האוויר בסביבת חיפה. כמו כן הוחלט שמשרד מבקר המדינה יקיים מעקב צמוד אחר המתרחש בנוגע להיכל האמוניה ושמירה על ההחלטה שלא להעתיקו עד 2019, כפי שהוחלט קודם לכן. עוד אמרה אלהרר כי בכוונתה לקיים בקרוב דיון נוסף בנושא.
תמונות באדיבות אליס גולדמן