כך אמרה מירי רגב  שרת התרבות והספורט בטקס השנתי של הפדרציה העולמית של יהדות מרוקו, בו זכתה בתואר אשת חיל. איש העסקים הישראלי ערבי ענאן שמשום הוכתר כ'דמות מופת בישראל'. רגב גם שלחה תמיכה לראש הממשלה ורעייתו ש'עוברים הכפשות מהתקשורת' ודיברה על תחושות הבושה והקיפוח שהרגישה בילדותה

"לא רציתי לדבר מרוקאית כשהייתי ילדה אלא להיות צברית, לקח לי זמן להבין את הטעות שעשיתי בטשטוש הזהות שלי.  גם אני שייכת למנשקי המזוזות ומשתטחת על קברי צדיקים ואני גאה בזה. השנה במיוחד ניסו להשפיל אותי אבל אני אשנה את המצב הקיים ומעל הכל נשמור על מדינת ישראל של העם היהודי", כך אמרה בטקס השנתי של הפדררציה העולמית של יהדות מרוקו שהתקיים אמש בנצרת עלית, בו  זכתה בתואר 'אשת חיל'.

מיד עם תחילת דבריה אמרה רגב כי היא מבקשת לחזק את ראש הממשלה ורעייתו על "ההכפשות שהם עוברים בתקשורת". רגב התייחס לתחקיר המדובר שערכו אנשי התכנית עובדה על נתינו וששודר בטלוויזיה יום קודם לכנס. "אין לי ספק שחלקים רבים מהתקשורת מונעים מחשבונות פוליטיים ואישיים. נתניהו ראש ממשלה מצוין ורעייתו עושה רבות למען החברה הישראלית, אני רוצה לחזק אותם ולומר שלא תיפול רוחם" הוסיפה רגב.

מיד אחר כך היא דיברה על תחושותיה ביחס לקבלת אות "אשת חיל" על ידי הפדרציה, על אימה ועל תחושות הבושה והאפליה שחשה בילדות ביחס למוצאה המרוקני . חשבתי הרבה בדרך על צירוף המילים 'אשת חיל', יש הרבה נשות חיל שהפרס הזה מגיע להן הרבה יותר ממני, אחת מהן מיוחדת היא אימי מרסל ציבוני.

"היא גידלה אותי במציאות מורכבת, בחברה שהפלתה ומנעה מהם להרגיש שווים. הסיפור של הורי הוא הסיפור שלכם, אנשים שעלו לארץ הזו ממדינות שונות בעולם, ויתרו על עושר, נכסים חברים ומשפחה וסירבו לוותר על החלום לעלות לארץ ישראל. הם היו נחושים לסייע לנו, ילדיהם לבנות חיים טובים יותר מהחיים שהיו להם ולקחת חלק פעיל בהגשמת החלום הציוני. לא אשכח את השיחות שהיו לי עם אבי בהן הסביר לי למה צריך להתגייס לצבא, ללמוד ולהתקדם כדי שאהיה מה שהוא לא היה.

"לא  רציתי לדבר ספרדית או מרוקאית כשהייתי ילדה אלא רציתי להיות כמו הצברים שגדלו בשכונות רכבות, גם לא הייתי מוכנה לשמוע את השפה או הפיוטים בבית הכנסת אלא להיות צברית ישראלית כמו מה שהגדיר אז בן גוריון ככור היתוך. לקח לי זמן ותודה לאל עשיתי דרך כדי להבין את הטעות שעשיתי, לטשטש את הזהות ממנה באו הוריי ולנסות להפוך את כולנו למוצר אחד שנקרא להיות ישראלי . כשהגעתי בצה"ל לדרגה הכי גבוהה ובהמלך תפקידי הציבוריים השונים הבנתי שהתפקיד שלנו לזכור מה אנחנו צריכים לעשות כדי לייצג את האנשים שבחרו בנו לכן החלטתי שזה תפקידי לעשות צדק גדול עם ציבור שלם שלאורך השנים הודר מהעשייה הציבורית והשנה הזו בעיקר ניסו להשפיל אותי אבל אני באה ממקומות של להציב את תמונת המצב כמו שהיא ולא לשמר את הדפוס הקיים.

"אנחנו נדבר על הבעיות כדי שנראה יותר ערבים, מזרחים ותושבי פריפריה,  נהיה תזמורת לאומה כולה וביחד חברה בריאה וטובה יותר. לומר דברים באומץ גם אם הם לא נעימים. לא להתבייש שאנחנו אנשים מאמינים וכן, גם אני שייכת לאנשי המזוזות ומשתטחת על קברי צדיקים וגאה בזה. העם היהודי מושיט תמיד ידו לשלום אבל יש מעל הכל משימה לשמור על מדינת ישראל לעם היהודי ועל ירושלים בירתנו הנצחית לנצח נצחים".

איש העסקים הנוצרי ישראלי ענאן שמשום הוכתר כ'דמות מופת בישראל', והוא הראשון מהמגזר הערבי שזכה לתואר זה. בנימוק לבחירתו על ידי הנהלת הפדרציה, הוזכרה המהפכה שביצע בשוק משקאות האנרגיה בישראל שנוגעת לכלל המגזרים ותורמת להעסקתם של אלפי אזרחים, לצד נדיבותו הרבה שמלווה בצניעות ייחודית.

הטקס החגיגי שנערך באולם האירועים "גרנד פאלאס" בנצרת עילית, בהשתתפות ראשי הערים רונן פלוט מנצרת עילית ואלי ברדה ממגדל העמק, יוסי שרעבי מנכ"ל משרד התרבות והספורט, אנשי עסקים, חברים ובני משפחה, בהמשך דבריה אמרה רגב כי יהדות מרוקו הייתה לאורך השנים פורצת דרך ושהיא עצמה רוצה להעביר את הערכים והעושר התרבותי שלה ושל כל תרבות המזרח והוסיפה שכל עשייתה היא לטובת חברה ישראלית משלבת יהודים, ערבים וחרדים בלי מחיצות. היא גם הוקירה את ענאן שמשום שאותו כינתה "חברי הטוב והוסיפה  כי "אני מכירה את ענאן הרבה מאוד שנים ראיתי את  עשייתו המדהימה בכל מה שקשור לעסקים ושילוב בני העדה הנוצרית בחברה ישראלית , אתה תורם לחברה וזה לא מובן מאליו .

ענאן שמשום, איש עסקים שבין השאר גם הביא לישראל את מותג משקאות האנרגיה BLU הודה גם הוא להנהלת הפדרציה ואמר: "מרגש אותי לקבל פרס מהפדרציה העולמית של יהדות מרוקו. כל חיי כאדם וכאיש עסקים פעלתי למען הקהילה ואמשיך לעשות זה כישראלי-ערבי-נוצרי. לתרום זה מאוד מרגש אותי ותורם לאישיות שלי, נותן לי פוש לעבודה".

יו"ר הפדרציה הלאומית של יהודי מרוקו סמי שטרית אמר כי שתי מטרותיה העיקרית של הפדרציה העולמית הן הנחלת מורשת תרבות מרוקו והקניית השכלה ותואר אקדמי לבני עניים, באמצעות מלגות. "אנחנו הארגון הגדול ביותר במדינת ישראל ויש לנו 101 סניפים בארץ ובעולם, כולל למשל באמזונס שבברזיל", אמר בנאומו. דודו פרץ היועץ המשפטי של הארגון אמר לרגב שכבת לעדה המרוקאית היא מוסיפה כבוד והדר ליהדות מרוקו. היא מצידה החמיאה לו בנאומה ואמרה כי "ידידי סם פועל לילות וימים למען החיזוק והקידום של הפדרציה , באיסוף תרומות ומלגות לנערים, תלמידים וסטודנטים ולאפשר להם להצליח".על שמשום אמר פרץ כי הוא מייצר מקורות פרנסה לאלפי משפחות בישראל ונחשב לדמות מופת כאן, " ענאן הוא נעים הליכות, יחסו טוב לבריות וכולם מהללים אותו פה אחד.

בהמשך הערב הופיע הסטנדאפיסט יוסי וידר שנתן קונטרה' לקולגה שלו, נדב אבוקסיס כשאמר בעבר על מירי רגב כי היא "אסון למזרחים". וידר מצידו אמר לקהל  כי בעיניו רגב היא הדבר הכי טוב שקרה לעדה. הערב הסתיים עם ריקודים, ארוחה מפוארת  והופעה של זמרת בשירים בערבית.

סם בן שטרית, ענאן שמשום, מירי רגב ורונן_צילום עודד קרני

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY