על חלבה "שאמית" אולי שמעתם ומה עם המטבח הערבי השאמי? מאיר אדוני, חיים כהן, חוסאם עבאס, עומר מילר, חמודי עוקאלה, דוחול ספאדי, אוסאמה דלאל, עלאא מוסא, ארז קומרובסקי, הם רק מדגם קטן מהשפים שיגיעו אלינו לחגוג את המטבח הערבי הנשכח.
במסגרת פסטיבל "החג של החגים" בעיר התחתית, יפתח השבוע 'פסטיבל א-שאם' הראשון אשר יעסוק בעולם הולך ונעלם של מנות מהמטבח הערבי, מנות נשכחות שאבדו בנוף הקולינרי המקומי. את הפסטיבל מובילים זוכת מאסטר שף ד"ר נוף עתאמנה-אסמעיל ואריה רוזן, שכבר הביא לקהל החיפאי את שבוע האוכל הפולני.
המילה ׳א-שאם׳ בערבית, היא המקבילה לאזור המכונה לבנט. הפסטיבל מוקדש כולו למטבח הערבי השאמי (ألمطبخ ألشامي) שצמח בין חאלב שבסוריה ועד אזור הנגב, לבנון ועבר הירדן.,שפים מובילים מהמגזר הערבי, יתארחו במסעדות העיר התחתית ויתנו פרשנות משלהם למנות האלו. מן העבר השני, יתארחו שפים מובילים מהמגזר היהודי בחומוסיות חיפה וירקחו ביחד מחווה למאכל שחובק את כולנו, הפיתה המורכבת של המזרח התיכון.
בין השפים שיתארחו במסעדות חיפה: זוזו חנא, מאיר אדוני, חיים כהן, חוסאם עבאס, עומר מילר, חמודי עוקאלה, דוחול ספאדי, אבי לוי, חביב דאוד, עמוס שיאון, כאמל השלמון, עומר עלוואן, מועין חלאבי, אוסאמה דלאל, עלאא מוסא, ארז קומרובסקי, נשאאת עבאס, ג׳ול שלופה, חמודי אבולעפיה, יצרנים ומגדלים, בהם, מחלבת גנאיים מבאקה אל גרבייה וערק ג'בלנא מכפר מעליא.
המסעדות המארחות: העוגן, אבו מארון, קלמן, ווניה, ג׳וטי, אום שאקר, כולא, ג׳ק והאפונים, קפה פלמר, הנמל 24, לי בירה, מאיר פתיליות, המעגן, ג׳קו, דוברין, חומוס פאדי ועוד.
יחד ינסו השפים להשיב עולם בו כולם הכירו את טעמה של הרומאנייה (رمانيه) – עדשים ירוקות מבושלות יחד עם חצילים במיץ רימונים מזן חמצמץ, ידעו את חמימות הבסארה (بصاره) – תבשיל פול לבן, קלוף, שבושל שעות עם מלוחיה קצוצה שיובשה בקיץ. מאכלי עניים שתרבות השפע קצה בהם. החמרא ובידא (حمرا وبيضا) ויש הקוראים לה ח'ביסה (خبيصه), אותו פודינג בשחור לבן המותקן מסירופ חרובים שהולכים ומתמעטים, המוכנים להתמסר למלאכה המפרכת שתובעת ההכנה שלו. לצד מנות מיוחדות המסמלות רגעים משמעותיים בחיי אדם ומשפחה, כמו עוגת החילבה (كعكة الحلبه) הנאפית לכבוד האם עם בואו של תינוק לעולם בכדי לעודד ייצור חלב.
אירועים נוספים בפסטיבל:
חאמילאת אלטיב – קולקטיב הנשים מכפר ראמה ייפתח שולחן עגול סביבו יוזמנו המבקרים לשוחח ולהכיר. בכל שעה עגולה תתקיים סדנה להכנת מעמולים. נשות הקולקטיב מכינות עוגיות שההכנסות ממכירתן הן קודש לתמיכה במשפחות נזקקות ועזרה בלימודים לסטודנטים.
חנות זמנית של סינדיאנת הגליל, הגוף המוביל בישראל לסחר הוגן (fair trade) תפעל בפסטיבל ותציע שמן זית, זעתר, דבש, שקדים, סירופ חרובים, ערק ועוד. היצרנים יציגו את תוצרתם ויערכו טעימות שמן זית של הזנים המיוצרים במפעל שזכו במדליות בינלאומיות.
בפסטיבל יתקיימו מפגשים ודיונים פתוחים לקהל הרחב גלריה 'שער 3' ביניהם:
״מלחמות החומוס״ – מפגש בהנחיית עיתונאית האוכל רונית ורד, יעלה שאלות כגון, כיצד מגדיר אוכל זהות, היכן נולד החומוס, כיצד הפך למאכל ישראלי לאומי, האם יש אמת בטענות הפלסטיניות על ניכוס והאם נוח יותר לציבור היהודי-ישראלי להתייחס לציבור הערבי דרך הפריזמה של המטבח.
העיתונאית הילה אלפרט, תנחה פאנל בנושא "מטבח ערבי חדש" – שיעסוק בשאלה האם הטמעת טעמים וטכניקות חדשות מאיימת על היעלמותה של מסורת או שמדובר בהתפתחות של מטבח בעל זהות עצמאית משלו.
רב שיח בנושא מעמד האשה במטבח הערבי בהנחיית סמאח סלאימה אגבאריה, מיסדת עמותת נע"ם ינסה להבין איך כל תהילת האוכל, חלק מרכזי בתרבות הערבית המבוצע בידי נשים, מועברת לידי הגברים. על האופן בו מתקבלת הוצאת האוכל, קניינו הרוחני של הבית, אל המרחב הציבורי בידי נשים. בין המשתתפים: פותנה ג׳אבר והעורכת הראשית של עיתון 'א-סנארה', פרופ׳ ליאורה גבעון, ווידה משעור וד״ר נוף עתמנה איסמעיל.
דודו טסה והכוויתים יארחו את הזמרת נסרין קדרי ואמנים נוספים במופע פתוח לקהל באירוע הנעילה של הפסטיבל – יום שישי 11.12.15 בהאנגר ברחוב הנמל 36
לתכנית המלאה של אירועי הפסטיבל
תאריכים: חנוכה 8-11 בדצמבר 2015
שעות פעילות: שלישי עד חמישי – 13:00-22:00, שישי – 10:00-15:00