במרכז הרפואי בני ציון בחיפה מגלים נועזות מסוימת : בימים אלה נפתחה במקום מרפאה לטיפול בטרנסג'נדרים או כפי שהם קוראים לכך: מרפאת אי הלימה מגדרית. רופאי המקום לא מנסים לשנות את המטופלים, אלא להתאים להם את הטיפול המתאים
המרפאה נפתחה ביחידה הפסיכיאטרית של המרכז והיא מנוהלת על ידי ד"ר המנוהלת אודיל רוביצ'ק, במטרה לתת מענה לסוגיות השונות שאיתן הטרנסג'נדרים מתמודדים. במסגרת השירות שלו שותפה גם ד"ר דורה מלל רופאה פסיכיאטרית בכירה, יקבלו הפונים דרכים להבנת הזהות המגדרית שלהם ללא שיפוטיות וגם את האפשרות לטיפול הורמונלי, אסתטי וניתוחי.
לדברי ד"ר אודיל רוביצ'ק תינוק נולד עם זהות ביולוגית (זכר או נקבה) עפ"י מאפיינים פיזיולוגיים ואנטומיים (כרומוזומים ואיברי מין), כשהזהות המגדרית מתפתחת לרוב בין הגילאים 3-8.
כהגדרתה, הזהות המגדרית הינה תפיסת הזהות העצמית של הילד כגבר או אישה, יכולת למקם את עצמו ולהתנהג בהתאם בחברה. ברוב המקרים יש הלימה בין הזהות הביולוגית לבין הזהות המגדרית, אבל במקרה אחד מתוך 500 קיימת אי התאמה בין הזהות הביולוגית לבין הזהות המגדרית, מה שמוגדר כאי הלימה מגדרית.
המושג טרנסג'נדר מתאים לאנשים שמזהים את עצמם עם זהות מגדרית שונה מהזהות הביולוגית כמו למשל גבר שמרגיש שהוא כלוא בגוף של אשה, המצב ההפוך או כאלו שמרגישים שהם גם גבר וגם אשה או אף אחד מהם. "טרנסג'נדריות איננה מחלה או סטייה. זהו מצב טבעי, אך התחושות הפנימיות של אי ההלימה המגדרית ותגובות שליליות של הסביבה והחברה עלולות לגרום לתחושות של מצוקה", הוסיפה ד"ר רוביצ'ק.
הטיפול כולל התערבות פסיכולוגית פרטנית ומשפחתית עם דגש על תמיכה וקבלה ועם עידוד של התייחסות מכובדת, מכילה מקבל וודאי שלא מזלזלת . כאן, אין שום שימוש בסוגים של טיפול שמעודדים "תיקון או קונברסיה" של הזהות המגדרית, מתוך אמונה שטיפולים "לתיקון" אנשים טרנסג'נדרים אינם עוזרים כלל ואף גורמים לנזק והגברת הסבל.
מטרות הטיפול הפסיכותרפי כוללות בדיקת והבנת הזהות המגדרית ללא שיפוטיות ושקילת טיפולים נוספים כגון טיפול הורמונלי, אסטטי וניתוחי. נכון להיום, נדרשת הערכה פסיכיאטרית ופסיכוסוציאלית טרם תחילת טיפול הורמונלי.
המרפאה מטפלת בגברים טרנסג'נדרים (עם זהות ביולוגית של אישה) בדרך כלל בהורמון הגברי טסטוסטרון בזריקות פעם בשבוע או שבועיים. טיפול זה מאפשר עליה במסת השרירים והליבידו והפסקת הווסת תוך מספר חודשים. לטווח יותר רחוק, הטיפול בטסטוסטרון גורם להגדלת הקליטוריס, שיעור בגוף וקול עבה יותר.
הנשים הטרנסג'נדריות (עם זהות ביולוגית גברית) מטופלות בדרך כלל בשילוב של אסטרוגן, פרוגסטרון וחסמי טסטוסטרון. טיפול זה מאפשר פיזור נשי של שומן הגוף עם עור רך יותר והגדלת החזה בדרך כלל תוך 18-24 חודשי טיפול. טיפולים אלה אינם מסוגלים לשנות את עובי הקול, עקב ההשפעה הבלתי הפיכה של הטסטוסטרון הטבעי על מיתרי הקול , לכן במצב זה מומלץ טיפול של קלינאי תקשורת.
הטיפולים בתחום הרפואה האסתטית מאפשרים לנשים טרנסג'נדריות הסרת שיער מאזור הפנים והגוף. הטיפול הניתוחי לשינוי מין הוא חלק חשוב מהתהליך אצל אנשים שרוצים בשינוי הניתוחי, אך לא כולם מעוניינים בהם בשל העלות הגדולה וחשש מחוסר הצלחה. מומלצים ניתוחים של הפנים והצוואר וניתוח של אברי המין , אך הניתוח השכיח ביותר הוא הגדלת החזה בנשים טרנסג'נדריות.