דווקא עכשיו : חופשה בבית פאוזי עזר

השבוע התארחתי עם המשפחה באחד מבתי הארחה הייחודים והמסוגננים בישראל:  תכירו בבקשה את 'בית פאוזי עזר' מ'רשת אברהם'. 'פאוזי עזר' מגלם בתוכו את הסיפור הישראלי היפה שכולל בתוכו מורכבות היסטורית, שיתוף פעולה יהודי – ערבי וחזון כלכלי חברתי שהתחיל מחלום של איש אחד שחצה את שביל ישראל והוליד רשת הוסטלים יחודית שמציעה 'תיירות חברתית'

דווקא עכשיו בתקופת הרמדאן אפשר לחשוב על חופשה אוריינטלית ללא צורך להשתמש בחסכונות. בבית 'פאוזי עזר' מבנה עותמאני בין 200 שנה ששופץ לפני עשור וחצי לאחר שהיה שומם במשך 18 שנים אפשר להתעורר לקול המואזין שמתערבב בקול צלצולי הפעמונים של כנסיית הבשורה והמסגד הלבן ששוכן בסמוך. בתקופה זו בשנה חודש הרמדאן בשעה שמיליוני מוסלמים משכימים קום לארוחה המפסקת 'סחור' ותפילת הבוקר 'פג'ר' ניתן לחוש באוויר את החודש החשוב בלוח השנה המוסלמי.

בית 'פאוזי עזר' הוא בית מידות רחב ידיים אשר נבנה בשנת 1830 ואשר שייך למשפחת סוחרים ואנשי נדל"ן בשם עזר. את הבית שיפץ והרחיב פאוזי עזר שהגיע לנצרת מהרי חורן. התקרה היפה צוירה בידי אמן לבנוני בשם סליבא. בין השנים 1870-1860 "מדי יום שילמו לו לירה סטרלינג ונתנו לו בקבוק ערק, כי זה מה שהיה מקובל באותם הימים" מספרת סוריידה נאסר (בראיון לכלכליסט) נכדתו של פאוזי עזר שהסכימה להעביר את ניהול הבית שעמד שומם שנים רבות לידיו של ינון מעוז, צעיר ישראלי מנתיב העשרה שסיפר לה (בשנת 2006) שהוא חזר מטיול בחו"ל וראה איך תיירים מחפשים מקום לשים את הראש, מקלחת חמה ומפגש בלתי אמצעי עם תושבי המקום. נאסר היססה אך עקשנותו וחזונו של ינון עשו את שלהם (לא לפני שהוא היה צריך לשכנע גם את אימה) והמקום עבר שיפוץ ותיקונים הכרחיים אך הכל נעשה כדי לשמור עם יחודו של המקום. המקום היה הסנונית הראשונה ומאז נפתחו עם אכסניות ובתי הארחה שהחזירו את הצבע לעיר העתיקה בנצרת שספגה מכה קשה במהלך ימי מתיחות בטחונית, שומר החומות וכמובן הקורונה.

מעוז ינון שלקח את המקום תחת חסותו הקים מאז רשת של הוסטלים בתל אביב, ירושלים, נצרת והאחרון בסיני. "רשת אברהם" פונה לצעירים בעלי תודעה תיירות, חברתית ופוליטית וככזה הרשת מצהירה מראש על האג'נדה הקוסמופוליטית והליברלית שלה. כך היא מקדמת סיורים שנותנים דגש על תרבות אתנית מקומית (מסיורי אוכל של הפליטים בדרום ת"א ועד למפגשים בין דתיים בירושלים) בנצרת מציעה הרשת סיור בעקבות 'שביל ישוע' אותו חנכה הרשת ומציע 65 ק"מ של טיול בין הנקודות בהם פעל ישוע בגליל.

המחירים זולים וכלולים בהם גלישה חינם וארוחת בוקר מפתיעה למדי שכולל סלט ערבי טעים טעים, פיתות חמות עם זעתר, לבנה, חביתיות, כרוב מטוגן ברוטב ואפילו עוגה לקינוח

בלובי פגשתי תיירות ממצרים עם שורשים בהולנד, צעיר אפרו – אמריקאי מברוקלין וזוג ישראלים מבוגר שרוצה חוויה 'קצת אחרת'. בדלפק קבלה את האורחים – מישלן, צעירה קתולית מקומית שלא מזמן חזרה מטיול בארה"ב שם חיה במשך שבוע בעיירה של כת האמיש בפנסילבניה. ארגון דתי שחי בתנאים של המאה ה 18 "אחרי יומיים של גמילה קשה מהטלפון, זה הפך לשבוע המשמעותי בחיי" היא אומרת.

בערבים נצרת חוגגת את 'לילות רמדאן' כאשר המאפיות מתכוננות עם ממתקי החג הידועים נוטפי הדבש הפיסטוק והאגוזים. הכיכרות מוארות והמשפחות מקיימות את ארוחות האיפטאר של אחרי הצום.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY