ארגונים הפעילים למען איכות הסביבה בחיפה והאזור פתחו במאבק עיקש מול השר להגנת הסביבה משה כחלון , בנוגע להיתרי פליטה לפי חוק אוויר נקי, שהשר צפוי לאשר בימים הקרובים למפעלי בז"ן. לטענתם ההיתרים מקלים עם המפעלים ולמעשה לא דורשים מהם שינוי משמעותי בדגש על התקנת סולקנים. "המפעלים מנסים לחסוך בכסף ומקבלים מתנה על חשבון בריאות הציבור. לא רק שזיהום האוויר לא ירד, אלא השר כחלון גם מגבה את בז"ן", אומר חבר מועצת העיר ירון חנן
ארגונים הפעילים למען איכות הסביבה בחיפה והאזור פתחו במאבק עיקש מול השר להגנת הסביבה משה כחלון בנושא היתרי הפליטה לפי חוק אוויר נקי הניתנים בימים אלו למפעלי בז"ן.
חוק אוויר נקי (התשס"ח – 2008) דורש ממפעלים שיש בהם מקורות פליטה לאוויר שהם בעלי פוטנציאל זיהום גבוה, לקבל היתר פליטה לאוויר מהמשרד להגנת הסביבה. ההיתר התקף לשבע שנים מגדיר את ערכי הפליטה המותרים, את אמצעי הניטור והטכנולוגיות שיש ליישם על מנת לצמצם את הפליטות.
ההיתרים אמורים להיחתם בימים הקרובים מיועדים למפעלי בז"ן ובעיקר למפעלים 'כרמל אולפינים' ו'גדיב', הנחשבים למזהמים ביותר. ההיתרים גם קובעים אלו בדיקות חייבים בעלי המפעלים לעשות בעקביות ומה עליהם לשדרג.
טיוטת היתרי הפליטה פורסמה השבוע להערות הציבור, לפיהם בהיתר קיימת דרישה מהמפעל להפחית פליטות של תחמוצות חנקן על ידי קביעת ערכי פליטה מחמירים יותר במרבית מקורות הפליטה במפעל שיכנסו לתוקף בתוך שנתיים מכניסת ההיתר לתוקף, כמו כן קיימות דרישות להפחתת בפליטות חומרים אורגניים נדיפים ממסוף מילוי מכליות הכביש, ממכלי האחסון ומערך הטיפול בשפכים.
"לא רק שהזיהום לא ירד, המשרד גם מגבה אותו, השר שומר את הקלפים קרוב לחזה ואנחנו מאוד חוששים שההסכם ייחתם בימים הקרובים", אומר חבר מועצת העיר ופעיל איכות הסביבה ירון חנן הציבור כבר העלה את הערותיו אבל אלו לא זכו להתייחסות, כשיש שתי בעיות מרכזיות עם ההיתרים: הם מפוצלים בין המפעלים, כלומר לכל מפעל יש היתר בנפרד למרות שזהו מתחם אחד וחמור מכך, המפעלים לא נדרשים להתקין סולקנים שאמורים לסלק את רוב המרכיבים הכימיים לפני שאלו מגיעים לארובת המפעל כדי שהם לא יפלטו לאוויר . להערכתו התקנת הסולקנים עולה סכום כסף רב שיכול להגיע למאות מיליוני שקלים , מה שהמשרד דורש מחברות ממשלתיות אבל לא מחברות פרטיות כמו בז"ן שלא רוצים להשקיע כסף
"הוויתור הזה בא על חשבון הציבור, כסף שהם היו צריכים להשקיע ומישהו חוסך מהם. בעצם נוצר מצב שבז"ן מקבלים מתנה. אנחנו מצפים שההיתרים יהיו הרבה יותר מחמירים אבל כך בז"ן לא יצטרכו לעשות כלום והמצב יישאר כמו שהוא", אומר חנן, " אני מזכיר שהשר כחלון הוא גם חיפאי וממנו אנחנו מצפים שיגן על התושבים . הוא מצהיר בכל מקום שהוא רואה את האזרחים ולא את בעלי ההון, אז עכשיו יש לו הזדמנות להוכיח את זה. אנחנו מסתכלים על הפרטים הקטנים ורואים תמונה הפוכה לגמרי , בגלל זה אנחנו לוחצים פוליטית וציבורית על כחלון. לא מעניין אותו כמה שעות מותר שתהיה חריגה. בשורה התחתונה חשוב שהיא תהיה מחמירה יותר וזה לא קורה".
הפנייה נעשתה על ידי כל ארגוני איכות הסביבה בחיפה בינהם מגמה ירוקה, האזרחים למען הסביבה, חיים בחיפה, הירוקים ואחרים. "לפני שאנחנו מוציאים כרטיס אדום אנחנו רוצים לתת לשר אפשרות לקלוט את המסר.
- למה במשרד לכאורה מוותרים לבז"ן?
- "אני לא יודע, אני רק מודאג כל פעם מחדש כשבמשך השנים אנחנו רואים בצורה עקבית שבכירים במשרד להגנת הסביבה מסיימים לעבוד שם והולכים לעבור במקומות הפרטיים, כאל שלפני רגע הם פיקחו עליהם, כי שם משלמים טוב וזה מעורר הרבה מאוד שאלות לגבי תקופות צינון ואמינות. כשמדובר על לעשות את המוות לחברות ממשלתיות אנשי המשרד חכמים גדולים אבל כשמדובר בבעלי בית פרטיים הם פתאום ליברלים."
נכון לכתיבת שורות אלו טרם התקבלה תגובת המשרד להגנת הסביבה.