השבוע הושק בחיפה המיזם "תיאטרון עדות – מספרים כדי לחיות", בראשות היוצרים עזרא ועירית דגן – עמותת תיאטרון עדות, בשיתוף עמותת שילה, עמותה לפיתוח שירותים לאזרח הוותיק בחיפה, חטיבת הנעורים ליאו באק, אגף הרווחה והחינוך בעיריית חיפה וג'וינט ישראל – אש"ל, האגודה לתכנון ולפיתוח שירותים למען הזקן בישראל.
תיאטרון עדוּת – לספר כדי לחיות' הוא פרויקט חינוכי-טיפולי שיזמו ומפעילים היוצרים זו השנה ה 18. הפרויקט מפגיש ניצולי שואה עם תלמידים. הניצולים מספרים לצעירים את סיפור הישרדותם ותקומתם, תוך היכרות אישית ושימוש בכלים של טיפול ביצירה, הבעה אמנותית ודרמה-תרפיה, כתיבה ובימוי, במפגשים שבועיים. בסוף השנה תופק הצגה על בסיס העדויות שעובדו יחד, אליה יוזמנו גם הורי התלמידים.
במפגש הפתיחה שהתקיים השבוע, לקחו חלק כ 15 ניצולי שואה, ממבקרי מרכזי היום של עמותת שילה בעיר, שהביעו רצון לקחת חלק בפרויקט, לצד תלמידים מכיתה ז' של חטיבת הנעורים של ליאו באק, הלומדים במגמת התיאטרון, ומלווים במורה רונית אובספלד.
התלמידים יהיו אלה שיציגו את דמויותיהם של הניצולים, הישובים על הבמה בזמן ההצגה.
דניאלה אלרון, מנכ"לית עמותת שילה: "אנחנו גאים ונרגשים להיות שותפים למיזם הזה, לראשונה בחיפה, שהוא ייחודי בהרבה אופנים. הוא עוסק בשימור חי של זיכרון השואה, דרך חיבור בין דורי בין ניצולי שואה לתלמידים שיכולים להיות נכדיהם ואולי אפילו ניניהם. בניגוד לטקסים שונים ביום השואה, מדובר במפגש שאינו חד פעמי, אלא עבודה משותפת במשך שנה שלמה. זהו נושא טעון ורגיש, והתגייסותם של מבקרי מרכזי היום של שילה אינה מובנת מאליה. פרויקט עדות חשוב מאין כמוהו להיכרות הקרובה, הבלתי אמצעית עם ניצולי שואה, הזדמנות אחרונה אולי לכך, ולהנצחת הסיפורים האישיים שהם סיפורו של תקומתו של עם ישראל כולו".
עזרא ועירית דגן: "זהו הפרוייקט ה – 58 של תיאטרון עדות ובפעם הראשונה אנחנו בחיפה, אחרי המפגש הראשון יצאנו נפעמים מפגישה עם קבוצת מבוגרים, שורדי שואה לצד קבוצת תלמידים סקרנים, נלהבים לתוכנית בעלי נכונות ומסירות. אנו מקווים שתיווצר קבוצה אוהבת של תקומה ותקווה עם תמיכה גדולה מעמותת שילה, ביה"ס ליאו באק, אשל הג'וינט ועיריית חיפה."
דני פסלר הוסיף:"אנחנו מעודדים את תלמידינו ללמידה פעילה ומחקר עצמי בכל תחום. נושא השואה בפרט וההיסטוריה של תקופת השואה, מקבלים אצלנו ביטוי משמעותי עוצמתי ביותר כאשר לצד הלימוד האקדמי אנו מעודדים תלמידים למחקר ולהכרות מעמיקה הן דרך עבודות חקר, הן בסיורי לימודים, בין השאר בברלין היכן שתוכננה והחלה שואת היהודים, הן במפגש החוויתי עם ניצולי השואה החיים ביננו, ובעיקר כפי שמתבטא בפרוייקט תיאטרון עדות. ראוי לציין כי עבודות חקר של תלמידי תיכון ליאו באק, בנושא "הקינדר טרנספורט" וחסידי אומות עולם אף ניכללו כערכים בויקיפדיה."