מוחמד עטיה מכפר יפיע, הבעלים של מסעדת "כיתאבון" בנצרת, ידע עוד כילד שיעסוק במחשבים. הוא סיים לימודי הנדסת מחשבים בטכניון, חי את עולם ההיי טק התל אביבי אבל לבסוף זנח את המחשבים לטובת הסירים, חזר לצפון כשהחזון הוא להביא בשורה קולינרית חדשה. עם מציאות שבה מסעדות נסגרות אחת אחרי השנייה, הוא יודע איך להתמודד
בנצרת הידועה בעושר והקולינרי ומסעדותיה הרבות, הצטרפה לפני כשנה מסעדת "כיתאבון" שאת תחילה דרכה החלה כבית קפה תרבות בלבד. בעליה מוחמד עטיה (34) נשוי המצפה לילד ראשון נולד וגדל בנצרת לא היסס לעשות מעבר חד בחייו, מקצועית וגם גיאוגרפית. כשסיים תיכון בגיל 18 נפטר אביו והוא נאלץ לעבוד במספר עבודות שונות כדי לחסוך כסף ללימודים. מגיל קטן הוא ידע שיעסוק בהיי טק, סיים תיכון במגמת מחשבים ובגיל עשרים נרשם ללימודי הנדסת מערכות מידע בפקולטה למחשבים בטכניון חיפה. כשסיים את לימודיו הוא העתיק את מקום מגוריו לעיר הגדולה תל אביב והחל לעבוד בחברת ההייטק הידועה 'צ'ק פוינט' בתל אביב. אחרי שנים בתחום ההייטק כשכיר הוא החליט לצאת לדרך עצמאית כשפתח חברת ייעוץ בתחום מערכות המידע לחברות תעשייה.
בגיל 31 חזר הביתה לכפר עם המון געגועים לעיר הגדולה תל אביב שהשפיעה מאוד על אורח חייו והשקפת עולמו. אורח החיים בתל אביב האורבנית והחופשית, הלך הרוח, הסגנון והתרבות, כל אלה היוו לו השראה לפתוח מסעדה בסגנון הזה בלב נצרת הגלילית.
מה לאיש הייטק ולקולינריה?
"רציתי נורא להביא משהו חדש לנצרת. זו הייתה תשוקה עזה להביא סגנון וקונספט של מסעדה שונה ומיוחדת ולא עוד סתם מסעדה מזרחית. בדיוק כמו בבישול גם בהייטק לומדים לעשות הכול מהדמיון והיד היא חופשית. החשיבה יצירתית ותמיד צריך לחשוב על רעיונות חדשים. אני מאוד מחובר לאוכל טוב שבא מהבית והחלטתי להביא את זה לכולם ".
מסעדת "כיתאבון" החלה את דרכה כבית קפה תרבות בלבד, ששם דגש על תרבות ואמנות, והיווה אבן שואבת ליוצרים ואנשי רוח בקהילה. עטיה רצה גם לתת במה לקולינריה איכותית ולהציע תפריט אוכל חדש ומגוון בדגש על מנות דגל מהמטבח הערבי המסורתי רב השנים. הניסיון לשלב בין הרוח, התרבות והאמנות לבין אוכל ערבי אותנטי מוקפד וחדשני, יוצר שילוב מיוחד שחוצה מגזרים.
היום יותר ויותר מסעדות נסגרות. אתה לא חושש שזה יקרה גם לך?
ענף המסעדנות תמיד היה קשה ומסוכן. כל הזמן נפתחות ונסגרות מסעדות. לאחרונה יותר ויותר מסעדות נסגרות לדעתי בגלל שתי סיבות עיקריות. הראשונה היא המצב הביטחוני בארץ שמוריד לאנשים את החשק לצאת מהבית ולבלות במסעדות. אנשים פשוט מפחדים לצאת. סיבה שניה אשר פוגעת יותר במסעדות יוקרה שהמחירים שלהם גבוהים ולאנשים נמאס להוציא הרבה כסף על אוכל. מעדיפים להתרחק ממסעדות אלו. אנחנו מצליחים להתמודד עם המצב הנוכחי כי לצערנו התרגלנו למצב הביטחוני הרעוע בארץ ויודעים שכל פעם שקורה משהו בארץ, פחות אנשים יוצאים. אבל לאט לאט המצב משתפר ואנשים היום חוזרים לשגרה יותר מהר מכפי שהיה בעבר.
בנוסף, אנחנו מציעים מחירים נוחים והוגנים וזה מתאים לקהל שלנו שרובו ממעמד הביניים. לכן גם בתקופות קשות עדיין אנשים מרגישים נוח להגיע ולהנות באופן תדיר בלי להכביד על הכיס. אחד המהליכים שעשיתי לאחרונה בהקשר הזה, הינו שיתוף פעולה עם יקבי בוטיק מהארץ כדי לשווק את היינות שלהם במחירים סבירים מאוד.
איך זה לפתוח מסעדה בפריפריה? איך הקהל כאן מקבל את המקום המיוחד שלך?
יש קושי גדול בלפתוח מסעדה בפריפיריה עם קונספט חדש ומיוחד כי האוכלוסיה כאן לא רגילה לזה. לא ממהרים לנסות דברים חדשים. לוקח להם הרבה זמן עד שהם מוכנים לקבל משהו חדש. את זה כמובן ידעתי עוד לפני שפתחתי את המקום והתכוננתי לזה. צריך להיות סבלני וגם מוכן כלכלית עד שמתחילים לראות תנועה. היום יותר ויותר אנשים מגיעים למסעדה, כשנכנסים פעם אחת מתאהבים בה וחוזרים אלינו.
למרות האתגרים מסביב עטיה חולם רחוק ובהרחבה. " כמובן שאני רוצה לפתוח עוד מסעדה. מאז שתכננתי לפתוח את המסעדה תמיד חלמתי להפוך אותה לרשת ואני מאמין שבעתיד הלא רחוק המסעדה לא תספיק לכל הלקוחות שירצו להגיע ויהיה צורך בלהקים סניפים חדשים בערים מחוץ לנצרת. הגדרתי נהלים נוקשים במסעדה מבחינת מתכוני אוכל, נהלי שירות ותפעול כך שלא תהיה לי בעיה להעתיק את הקונספט למקומות חדשים".
כיאה לקונספט האמנותי נערכות תערוכות מתחלפות של אמנים מקומיים ואירועים מוזיקליים של נגני עוד וקאנון. שף המסעדה אמיר רסאן מוקלשי בעל וותק וניסיון של 14 שנה עם התמחות באוכל ערבי, הרכיב תפריט אקלקטי, החל מארוחות בוקר, סלטים וכריכים וכלה במנות עיקריות מהמטבח הערבי הנצרתי האותנטי שמתאפיין בחומרי גלם מקומיים, טריים ועונתיים. התפריט מדגיש למשל את מנות הדגל הערביות כמו הכופתה, הערוסה, המוחמר והחומוס הביתי שכל אחד יוכל ליהנות מהן. מעת לעת מפליא השף בתבשילים כמו עלי גפן ממולאים, ומקלובה בהשראת אימו. מחשבה רבה הושקעה בקונספט העיצובי של המסעדה, עיצוב חדשני ומודרני המאופיין בעושר של חומרים, טקסטורות, צבעים אשר נוכחים בכול פינה במסעדה כמו: עץ, בטון, קש, עורות, זכוכית ומתכת.