במקביל ליום העיכול הבינלאומי שיחול בראשון הקרוב והעובדה ששנת 2016 הוכרזה כשנת הקטניות , השיקה חברת אלטמן את זים GAZ, מוצר הנותן מענה להקלה לכל מי שסובל מגזים כתוצאה מאכילת קטניות. הנה כמה תבונות על יתרונות הקטניות, איך מעכלים אותן נכון ומשלבים בתפריט למרות זמן ההכנה
הקטניות נחשבות למזון עתיק ביותר, כבר לפני 10,000 שנים האדם נטל לאכול מהן ואפילו יש עדויות ברורות לכך שהאדם הקדמון בישל ואכל אותן, וכמו כל דבר טוב זה קרה כאן במזרח התיכון , ולא סתם, אלא בצומת אחיהוד שבגליל הישראלי.
את הדברים האלה ועוד כמה גילויים באמת מפתיעים על המאכל הזה, שלא זכה לכבוד הראוי לו עד היום סיפרה סיגל טטלר, דיאטנית ואפידמיולוגית של חברת אלטמן באירוע שקיימה החברה להשקת המוצר זים GAZ – מוצר ייעודי שיכול לתת מענה להקלה לכל מי שסובל מגזים כתוצאה מאכילת קטניות (כמו חומוס, שעועית) וירקות.
הקטניות מאופיינות בתרמיל המכיל זרעים בעלי ערך תזונתי רב והן חלק מהתזונה היומית העיקרית של מיליוני אנשים בעולם. קטניות עיקריות שאנחנו מכירים הן שעועית ,עדשים ,חומוס , אפונה וגם פלאפל.
נמשיך בשיעור: הקטנייה הראשונה שבויתה הייתה הפול ואחריה האפונה. קיימים לא פחות מ10,000 מינים שונים של קטניות אבל רק 200 מהן נועדו למזון אדם. זה בסדר, נסתפק גם באלו. במזרח אירופה הסבתות שלנו ושלכם נהגו להשתמש בעלים של צמח השעועית על מיטות שנגועות בפשפשים, אכן כן, כי העלים היו כמו "תופסים" את הפשפשים לשמחת כולם. בבוקר היו שורפים את העלים (והפשפשים הדבוקים אליהם).
היום יותר ויותר אנשים מעדיפים לצרוך את החלבון שלהם מן הצומח וגם דורשים מזון בר-קיימא ואקולוגי. לקטניות יש טריק ליצור חלבון, הן משיבות חנקן באופן חסכוני וידידותי לסביבה.
למה הן חשובות? הן משמשות מקור לחלבון צמחי וחומצות אמינו, יש בהן כמות גבוהה של ברזל ואבץ. הן בעלות אינדקס גליקמי נמוך ונראה כי שילוב קטניות בתפריט קשור בהפחתת הסיכון להשמנה, למחלות לב, לסוגי סרטן ולסוכרת. אין בהן גלוטן אבל יש להן הרבה ויטמינים מקבוצת ה-B . הן משמשות מקור טוב לסיבים ודלות בשומן.
גם הסביבה אוהבת אותן: הקטניות הן מזון אקולוגי, נדרש שימוש מופחת במים ואנרגיה להפקת חלבון מהן והן מינימליות בזיהום הסביבה בהשוואה לבשר וחלב. הן מפחיתות פליטת פחמן ומעשירות את הקרקע בחנקן ותורמות לפוריות האדמה
יחד עם זאת אחוז גדול מהאוכלוסייה נמנע מאכילת קטניות בשל תופעות לוואי – ידוע כי אכילתן עשויה ליצור אי נוחות במערכת העיכול. קטניות עשירות במרכיבים הקרויים אוליגוסכרידים ולמערכת העיכול קשה לפרקם. בהגיעם למעי הגס הם עוברים תהליכי תסיסה על ידי חיידקי המעי ותוצרי התסיסה הזו הם גזים.
יש כמה דברים שאפשר לעשות בשביל להמשיך להנות מהמופלאות האלו. קודם כל להשרות במים כמה שעות לפני הבישול, חלק מהרכיבים הגורמים לגזים עוברים למי ההשריה ולכן פחות יגיעו למערכת העיכול. השרייה גם תקצר את זמן הבישול.
כדאי לתבל את הקטניות בתבלינים סופחי גזים כמו כמון, קימל, שומר
הנבטה תעלה את ערכן התזונתי ותפחית את ייצור הגזים במעי, אבל אנחנו יודעים שזה למתקדמים בלבד. אפשר לקחת פרוביוטיקה וגם שם לאלטמן יש הצעות בשבילכם כמו מוצר הג'ארו דופילוס
טטלר מציעה גם להתחיל במעט קטניות בתפריט היומי ולעלות בהדרגה כי זה מאפשר הסתגלות של מערכת העיכול ושלכם וכמובן יש גם תכשירים סופחי גזים.
איך לשלב קטניות בתפריט היומי? אפשר להוסיף לסלט ירקות שעועית אדומה או גרגירי חומוס , ליצור ממרחי חומוס, עדשים ואפונה, לנשנש כאדממה או גרגירי חומוס מבושלים או ללגום מרקים. תסכימו שאין כמו מרק שעועית לבנה, אפונה או עדשים מהביל וחם ביום חורף סוער וקר