האמנות פורצת הגבולות של הצייר עומר גודוין

האמן פורץ הגבולות, עומר אודוין (24) הוכתר 'אחד האמנים המשפיעים בתקופתנו". הוא מצייר בשיטות עבודה חדשניות, מכר והציג עבודות ברחבי העולם. את כל זאת הוא עושה תוך שהוא כמעט ואינו מתקשר עם סביבתו ומאובחן על הרצף האוטיסטי, "רבים מאלה שרכשו את ציוריו לא מודעים לביוגרפיה שלו" מסבירה אמו, אורנה פעילה בהנהגת ההורים המיוחדים בת"א, "האוטיזם אינו מגדיר את האומנות שלו"

כתב וצילם – איתן אלחדז ברק

 

עומר אודוין הוא אמן נפלא. האמנות שלו היא קומוניקטיבית כמו שהיא אקספרסיבית. ציוריו שואבים השראה מפיקאסו ועד לקומיקס קלאסי האם העובדה שהוא מאובחן על הספקטרום האוטיסטי ובקושי מתקשר מוסיפה או מעלה בעניין האומנות שלו ?

מבחינתה של אמו, אורנה , פעילה בהנהגת ההורים המיוחדים בתל אביב זו לא שאלה בכלל: "עומר הוא אמן עם שם ומכירות בארץ ובעולם . רבים מאלו שרכשו יצירות שלו אינם אפילו מודעים לביוגרפיה . הביוגרפיה אינה מוסתרת או סודית אבל אינה הנושא. קודם כל הוא צייר ופסל. וזה לא משנה מהו. האוטיזם אינו מגדיר את האומנות שלו . האוטיזם זה סיפור לחמש דקות ולא באמת בנית עתיד לאמן".

עומר גודוין בפעולה


בהקשר לזה צריך לומר שבשנים האחרונות נפתחים עוד ועוד גלריות ומוזיאונים תחת הכותרות של 'אומנות אינקלוסיבית ומגוונת'. בתחילת החודש כתבתי על קולקטיב האומנות החדש : Biennale ArtNeuroVerse שמטרתו להנכיח אמנים על הספקטרום בעלי 'גיוון ניורולוגי' בספירה הציבורית האמנותית. השנה מציינים שניים מהמוסדות האומנותיים פורצי הדרך בעבור אנשים עם מגבלה – 50 שנות עשייה: Creative Growth Art Center, מרכז מוביל באוקלנד שמציג אומנות נאיבית ואשר הקים את 'הסטודיו לצמיחה יצירתית' שמקדם את האמנים ודואג להציב את העבודות שלהם בגלריות ומוזיאונים יוקרתיים בעולם. במקביל אליו המרכז האומנותי Outsider Art Fair מפיק מזה כמה עשורים יריד בינלאומי לאמנות אאוטסיידר של אמנים אוטודידקטיים שפועלים מחוץ למיינסטרים.

רונית חלפון האוצרת: "ניתן לראות את הבחירה של עומר לצייר ולפסל דמויות למרות העדפותיו בעולם החיצוני להימנע מתקשורת עם אנשים. למרות קשיי התקשורת המאפיינים את האוטיזם, מצליח עומר לייצר קשר עם דמויותיו שלו, וכך כשהן מתווכות בינינו לבינו, אנו זוכים להתארח בעולמו דרך צבעים, צורות ורגשות".

היחוד של אודוין היא ביכולת שלו ליצור שפה אומנותית (נאיבית ואופטימית) בעזרת משטחי צבעי עזים שהיא מצד אחד מקורית ומצד שני מושפעת מאמנים אחרים כמו אמדאו מודליאני, אגון שילה ופיקאסו. אך כמו כל דבר בתקופה זו אי אפשר להימלט מן ההקשר שכן המגבלה שלו מהווה את 'כוח העל' שלו ומאפשרת לו יכולת התמדה, זיכרון וביטוי יוצא דופן אך יש לזכור שכל אמן מצייר בהקשר כלשהוא: תנאי חיים, מצב נפשי או כל 'שריטה' אחרת. בסופו של דבר האוטיזם הוא רק עוד חלק בספקטרום הזהות כך שניתן לומר שהיחס בין המגבלה ליצירה כמוהו כמו היחס בין 'המעשה לאמן' כמו שתיאר הפילוסוף מרטין היידגר בחיבור פורץ הדרך: 'מקורה של יצירת האמנות' כשהוא מציין שכל אחד מאלו 'אינו עומד לבדו והם כשלעצמם רק בזיקתם ההדדית".
התהליך של ההכרה של הממסד האומנותי באומנות הגולמית ( (Outsider art או Art Brut) מתרחש כבר קרוב לשמונים שנה. החל מהאמן הצרפתי ז'אן דפובה שהקים בשנות הארבעים את החברה לאומנות גולמית יחד עם המשורר אנדרה ברטון (שהיה מחלוצי הסוריאליזם שהשנה מציין מאה שנים להיווסדו)


האומנות הגולמית שייכת כך לפי דפובה לכל אותם אלו שלא עברו הכשרה במוסדות האקדמיים – האמנים הללו מגיעים משולי החברה ועבודתם מתגלה לעיתים רק לאחר מותם. לעיתים קרובות אמנות גולמית ממחישה מצבים נפשיים קיצוניים, רעיונות לא שגרתיים או עולמות מורכבים של פנטזיה ודת : "היצירות הללו" מציין דפובה, "שנוצרו מתוך בדידות ועל ידי דחפים יצירתיים טהורים ואותנטיים – שבהן דאגות התחרות, ההערכה והקידום החברתי אינן מפריעות – הן, מהסיבות האלה ממש, יקרות יותר מעבודותיהם של מקצוענים".

אודוין, יליד 1999, יצר עד היום עשרות רבות של ציורים, אותן הציג בתערוכות בארץ ובעולם, ואף זכה עליהן בפרסים. המגזין היוקרתי contemporary art curator magazine בחר להכתיר אותו כאמן פורץ דרך : "התואר מכיר בהישגים יוצאי דופן באמנות עכשווית על ידי חגיגת יצירתם של אמנים יוצאי דופן ששיטות העבודה שלהם הן מהחדשניות והמשפיעות ביותר בתקופתנו".


התערוכה מוצגת החל מה 13 לאפריל בבית האמנים בחיפה ותינעל ב 11 במאי 2024.

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY