מיום הקמת המדינה ועד לסוף שנת 1951, תוך שלוש וחצי שנים הגיעו לישראל 700 אלף עולים. ממדיה המרשימים של העלייה הקנו לה את הכינוי "העלייה ההמונית" ששינתה את הרכבה ואת תכונותיה של האוכלוסייה במדינת ישראל, וביחוד את דמותה. עולים שלא מצאו מקום מגורים, בין אם בעזרת קרובים או תודות ליוזמה ויכולת אישית, שוכנו על ידי הממסד הקולט תחילה במחנות מעבר ולאחר שאלו לא הכילו את מסת העולים-בְמעברות: יישובי מעבר שהוקמו לצד ישובים קיימים או בפרברי הערים.

במעברות לעומת מחנות המעבר, לא סופק לעולים מזון, מקום לינה ומסגרת מלווה; במקום זאת נדרשו העולים להסתדר בכוחות עצמם תחת קורת הגג או בד האוהל שסיפקה המדינה. בסך הכול שליש מהעולים למדינת ישראל בגל העלייה ההמונית חיו בפרקי זמן משתנים במעברות עולים.

"המעברות" (שם זמני) – סדרה תיעודית בת 4 פרקים שתשודר ב"כאן" תאגיד השידור הציבורי, חושפת כיצד הוקמו מחנות העולים והמעברות בשנים הראשונות של המדינה. הסדרה עוקבת אחר חיי היומיום של העולים מארצות מוצא שונות ואחר ההבדלים בהתאקלמותם, וכן וכיצד פעלו מוסדות השלטון על מנת להשפיע, לעיתים בסתר, על אורחות חייהם ועתידם.

בימים אלה הסדרה מחפשת עולים ניצולי שואה שהגיעו לישראל ונשלחו למחנות העולים ולמעברות ועולים שהתגייסו לצה"ל בזמן שהותם במעברות, בין אם עולים אלה עדיין בחיים ובין אם בני משפחותיהם יכולים לספר אודותם. עדיפות לבעלי צילומים ו/או מכתבים ו/או יומנים. ליצירת קשר עם מפיקי הסדרה: [email protected]

 

יוצרי הסדרה: דינה צבי ריקליס, אריק ברנשטיין, שי להב והילה בהרד.

 

הצצה ראשונה לסדרה הנמצאת בהליכי הפקה, תתקיים במסגרת פסטיבל דוקאביב גליל ב 8.11 בנוכחות היוצרים.

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY