הים הוא הגבול: המוזיאון הימי הלאומי בחיפה מתחדש ומפליג אל העתיד

המוזיאון הימי הלאומי בחיפה,  מזמין אתכם למסע מרתק אל עולם הספנות,  ההיסטוריה והתרבות הימית של ישראל. עם תערוכות חדשות על תולדות הקמת הנמלים הימיים, השפעתו המכרעת של 'הסכם השילומים' על ענף זה. ועוד שלל אטרקציות שמשלבות טכנולוגיות חדשניות, חשיפה של אוספים נדירים והרצאות שהפכו את המוזיאון למוקד משיכה עבור מבקרים בכל הגילאים.

איתן אלחדז ברק

פיראטים בחיפה, שלד ענק של לויתן, 'סירת מתים' בת אלפי שנים וגיבורי על ימיים, אלו הן חלק קטן ממה שמצפה לכם בקרוב במוזיאון הימי הלאומי בחיפה, שם אל מול התכלת העזה של הים התיכון קמות וצצות תערוכות ואטרקציות חדשות ומה שהיה בעבר פנינה חבויה עבור חובבי היסטוריה וימאות עובר בשנים האחרונות מהפכה של ממש.

זה קורה הרבה בזכות האוצרת עדי שלח שנוברת שעות באוסף המוזיאון הנחשב לאחד הגדולים בארץ. לאחר שיפוץ והרחבה והקמת מתחמים חדשים המוזיאון פורש מפרשים ומזמין את המבקרים לצלול אל תוך עולם הספנות המרתק של ישראל : ציבילזיציה בעלת תרבות ימית עשירה

נמל אילת, ים סוף, 22.4.58. המוזיאון הימי הלאומי, חיפה
סוורים בנמל בהפסקת עבודה, שנות ה־60, מתוך_ אוסף רימון, מוזיאון העיר חיפה
מודל ספינה – תערוכת 'אנו בונים פה נמל'

"אנו בונים פה נמל"  –  הנמלים בישראל קמים לתחייה

 

התערוכה  "אנו בונים פה נמל"  היא ללא ספק אחת מנקודות השיא של המוזיאון המחודש.  התערוכה,  פרי שיתוף פעולה בין חברת נמלי ישראל למוזיאון,  לוקחת את המבקרים למסע בזמן מרתק,  החל מימי המנדט הבריטי,  דרך ימי הצנע של ראשית המדינה ועד ימינו,  עם הקמתם של נמלי הענק  "המפרץ"  ו "הדרום".

בלב התערוכה עומד סרט בכיכובו של השחקן עידן אלתרמן,  שגדל בחיפה ורואה במוזיאון ובנמל חלק בלתי נפרד מנוף ילדותו.  אלתרמן מוביל את הצופים במסע בזמן,  ופוגש דמויות היסטוריות מפתח כמו סר פרדריק פאלמר,  מתכנן נמל חיפה,  וזאב הים,  דמות מיתולוגית בתעשייה הימית העברית.  הסרט,  שנכתב על ידי ארז פולק ובוים על ידי תום גביש,  משלב קטעי ארכיון נדירים עם אנימציה ממוחשבת וטכנולוגיית AI  "להחיות"  את הדמויות ההיסטוריות.  התוצאה היא חוויה קולנועית מרגשת וסוחפת,  שמעניקה  "חיים חדשים"  לסיפורם של הנמלים בישראל.

לדברי השחקן עידן אלתרמן: "כמי שגדל בחיפה, הפרויקט הזה מאוד קרוב לליבי. המוזיאון הימי

היה אחד המקומות הכי אהובים עלי כילד והנמל היה חלק בלתי נפרד מהעיר, ולכן אני שמח

להשתתף בסרט שמספר את סיפור הנמלים ומקווה שהקהל יתחבר אליו".

 

לדברי עדי שלח, אוצרת המוזיאון הימי הלאומי: "אני גאה ונרגשת עם השקת הסרט ופתיחת התצוגה החדשה. נושא הנמלים בישראל לא הוצג עד עתה במוזיאון. נמל מעצם מהותו מהווה נקודת מפגש בין תעבורה ימית לתעבורה יבשתית, לכן אי אפשר למעשה להבין ספנות לעומק מבלי להתייחס גם לנושא הנמלים. בחרנו  להפנות את המבט לפרק החשוב הזה, שהוא חלק מתערוכת הספנות הישראלית שאנחנו יוצרים במהלך הדרגתי ובשלבים".

 

לדברי יותם יקיר, מנכ"ל מוזיאוני חיפה: "חיפשנו דרך להעביר את הסיפור המורכב של נמלי ישראל לקהל שלנו בדרך יצירתית, שתספר סיפור היסטורי, אך תעשה זאת בחן ובגובה העיניים של הנוער והילדים. חשוב לנו מאד שגם קהל צעיר יוכל להתחבר ולהיות מועשר. המוזאון הימי מארח מעל 50 אלף מבקרים בשנה וההתפתחות שלו ניכרת ומשמעותית.

"לא היינו יכולים לספר את הסיפור הזה בלי שיתוף הפעולה המיוחד עם חברת נמלי ישראל (חנ"י) הן בהפקה והן בפיתוח התכנים. זה שיתוף פעולה שהוא win win במלוא מובן הביטוי. אני מודה לראשי חנ"י  מעומק הלב ומייחל להמשך שיתוף פעולה גם בעתיד".

הגדלה של הסכם השילומים – מתוך התעורכה
מסכת קבורה מצרית מהתקופה הרומית שמוצגת במוזיאון
הקשר בין אלת הים למותגים בינלאומיים

דם. כסף. אוניות.  –  הסיפור מאחורי אוניות השילומים:

 

תערוכה חדשה נוספת במוזיאון,  "דם. כסף. אוניות.",  שופכת אור על פרק פחות מוכר אך חשוב ביותר בתולדות הספנות הישראלית –  אוניות השילומים.  התערוכה,  שנפתחה לרגל 70 שנה להסכם השילומים עם גרמניה,  מספרת את סיפור רכישתן של 49 אוניות חדשות בזכות כספי השילומים,  שאפשרו את צמיחתו והתפתחותו של צי הסוחר הישראלי.  התערוכה מציגה דגמים מרהיבים של אוניות,  תצלומים היסטוריים וקטעי ארכיון נדירים,  ומעניקה הצצה מרתקת אל התקופה הסוערת של הקמת המדינה,  שבה  "אוניות השילומים"  היוו סמל לתקווה ולחידוש.

 

אוצרות הים:  ממומיות מצריות ועד מפות עתיקות:

 

מעבר לתערוכות החדשות,  המוזיאון מציע למבקרים אוסף מרשים של פריטים היסטוריים וארכיאולוגיים.  בקומה השלישית של המוזיאון תוכלו למצוא את  "הים שלנו",  מפה מוארת ומאוירת המציגה את עשר התרבויות הימיות החשובות ביותר לאורך חופי הים התיכון,  ומאפשרת לכם  "להפליג"  בין תרבויות שונות ולתור אחר קווי דמיון והשפעות הדדיות.  בתערוכה  "תל הדגים"  תוכלו להכיר את אתר שקמונה,  הנחשב לאתר הארכיאולוגי החשוב ביותר בחיפה,  ולגלות את סודותיה של עיר נמל קדומה.

גיבורי על ימיים – תערוכה שתעלה בקרוב במוזיאון

ואם אתם מחפשים חוויה ייחודית באמת,  אל תפספסו את  "זמן בכמוסה",  אוסף נדיר של פריטים ממצרים העתיקה,  ובהם מומיות של בעלי חיים,  מסכות קבורה ודיוקנאות מפיום.  בעזרת טכנולוגיית MRI  חדישה,  המוזיאון הצליח לחשוף לראשונה את בעלי החיים שנחנטו בתוך המומיות לפני אלפי שנים –  הצצה מרתקת אל  עולם  החי והמסורות של מצרים העתיקה.

 

המוזיאון הימי הלאומי בחיפה  מזמין אתכם למסע מרתק אל עולם הים, בין אם אתם חובבי ספנות מושבעים,  משפחות עם ילדים  או סתם סקרנים,  המוזיאון מציע חוויה אינטראקטיבית ובלתי נשכחת.

 

המוזיאון הימי הלאומי בחיפה פתוח בימים א', ג', ד' ושבת בין השעות 10:00-16:00, בימי חמישי בין השעות 10:00-18:00 וביום שישי בין השעות 10:00-14:00. הכניסה למבוגרים עולה 25 ש"ח, לילדים 15 ש"ח ולסטודנטים 20 ש"ח. ניתן לרכוש כרטיסים באתר האינטרנט של המוזיאון או בקופות המוזיאון.

 

 

 

 

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY