במסגרת פסטיבל הקולינריה – "בא לי גליל" שיתקיים בחודש מרץ המתקיים בפעם השנייה בהובלת 'אשכול בית הכרם' ביקרה נטלי פורטי במקום ומצאה לכם שלל הזדמנויות לגלות ולהכיר מקומות מיוחדים במרחק של שעה ומשהו נסיעה מהמרכז.
ברוך בואכה יודפת – שופינג גלילי ומסלולי הליכה
אם אתם מחפשים אווירה גלילית סטנדרטית לא לחוצה אז ביקור במתחם המבקרים "בואכה יודפת" זה בול בפוני. המתחם ידידותי ביותר למשפחות וכולל מספר לא קטן של חנויות וגם יער קטן עם קופים שנכון לרגע זה מתחממים בבתים קטנים עם רדיאטורים.
איפה זה יודפת?
היישוב ממוקם בגליל התחתון צפונית להיכן שהייתה פעם העיר הקדומה יודפת. 22 ק"מ מזרחית לעכו, ו-9 ק"מ צפונית לציפורי והוא משתייך למועצה אזורית משגב. הוא בבעלות ישראלית והוא חולש על טבע מרהיב.
מתחם "בואכה יודפת" משלב בתוכו חוויה בוטיקית של בילוי ואוכל. הוא הוקם בשנת 2015 על ידי שמונה נשים יזמיות שבראשם מיכל עזרוני –קסידר שהיא גם הבת הראשונה שנולדה ביישוב.
הוא פתוח בכול ימי השבוע ,בימים ראשון –חמישי בין השעות 09:00-17:00 ,בימי שישי עד השעה 15:00, בשבת עד השעה 16:00.
צפו בסרטון:
עשינו סיבוב במתחם הקניות החביב וגילינו ששופינג גלילי זו חוויה מדויקת. החנויות על טהרת אנשי האזור משקפות את רוח המקום – פשטות של בעלי אמן עם חיבור מידי לרוח של המקום, ארוחת הבוקר בבית הקפה המרכזי "קפה יודפת". היא הייתה טרייה וטעימה בעיקר בגלל העובדה שחומרי הגלם הם מקומיים. זה טרי ויש לזה צבע בתוך הפה.
בהמשך קנינו קרם לחות טבעי לויזאג' וזוג גרביים עם פרינט משעשע בטעם של פעם והתפעלנו מהמלאכות השונות ממש כמו בנחלת בנימין בניינטיז. הכי חיובי שלנו.
פייסבוק:
בואכה יודפת מתחם תיירות גלילי Misgav Facebook
יער הקופים יודפת (kofim.co.il)
השכנים של שכניה
הרגל אחד פחות מזיק ביום וחיים טוב יותר כמו למשל לא להישאר בתוך העיר. תושבי היישובים מנוף שכניה וקורנית הבינו את זה לפניי. גיליתי שעדיין מחללים שם בחליל ומדברים לעצים.
שושי שושני אמנית בעיסת נייר היא רק אחת מהתושבים שיפתחו את ביתם למבקרים שיגיעו להתאוורר באביב בקרוב במסגרת פסטיבל "בא לי גליל" של אשכול בית הכרם. "הסטודיו שלי פתוח למבקרים. שושני משתמשת בחומרים למחזור כדי ליצור את הקולקציה שלה, יש פסלים, כלי בית וגם דקור לקירות, "ביישוב מעבירים לי את כל הנייר המשומש, כדי שאוכל לשמור על אורח חיים של קיימות".
גיל אגמון, חלילן משכניה שעזב את החיים במרכז לטובת אוויר צלול ומרחבים עובד במרכז כמתכנת בהייטק והוא אחד מ-20 האמנים אשר יעבירו בין היתר סדנאות חווייתיות לצד קולינריה מקומית.
אלונה הוכמן "מלבנונה" בת לאמא ממוצא לבנוני שעלתה עם משפחתה מלבנון בשנות השבעים. היא מביאה טעמים ואת הווייב של מוקד החיים בבית בו גדלה: מטעמים לבנונים ואוכל אותנטי.
בסדנאות שלה יש מסורת לבנונית,, מעשיות מבית אמא, הסברים על המנות, התנסות בהכנתן, סידור בכלי הגשה מיוחדים ושילוב טיפים ליצירת אוכל נהדר בפשטות וביעילות גם בבית.
צפו בסרטון המלא:
https://www.youtube.com/watch?v=xd1jas_VNF8
גבר שדואג לעצמו – מוחמד זייתון
במסגרת הפסטיבל הגענו לביקור בית אצל אמן קליעת הקש מוחמד זייתון וגילינו שאיטליה זה מעבר לפינה
אין ספק שמוחמד זייתון בן ה-37 הוא דמות מקומית ומעניינת בנוף הגלילי. אם סבתא של זייתון, לא היתה מסרבת לתת לו מגש קלוע הוא לא היה מגיע לתחום קליעת הקש ולהישגים בינלאומיים כה מרשימים.
"ביקשתי מכמה נשים בכפר מגש, כיסא או אפילו שטיח. הם יהיו מוכנות לתת הכל ולא את המגש שהן עשו. אז לא היתה לי ברירה אלא ללמוד להכין בעצמי", הוא מספר.
הוא מגדל ואף מוצא את חומר הגלם קש חיטה ביישוב בו הוא גר. "החיטה שמגדלים היום בישראל היא חיטה מהונדסת, עם גבעולים קצרים ולא חלולים, שיש בהם מפרקים כל 5 ס"מ. אי אפשר לקלוע עם זה. לכן היה לי ברור שאני חייב להחזיר את הזנים המסורתיים".
את קציר החיטה הוא עושה באופן ידני עם מגל, ואז מבצע תהליך שנקרא "תקשיש", מהמילה קש: הוא לוקח גבעול ושובר לו את הקליפה ואת המפרקים כדי לקבל גבעול קש חלק. על הטכניקות השונות הוא מסביר בסדנאות אותן הוא מעביר בביתו הגדול במעלה הכפר.
צפו בסרטון המלא עם הופעת אורח של לליב גל המקסימה:
https://www.youtube.com/watch?v=XbqD1cCe2mg
מוחמד הוא בורן אנד רייזד בנחף, יישוב קטן ומרשים מול כרמיאל. ברשותכם כמה מילים: הייתם פעם בצפון איטליה? סביב כל אגם גדול ומשמעותי פזורות עיירות זעירות בעלות עשרות רחובות. לכל עיירה יש גלידריה, טבקייה וסופר. כך נראית נחף למעט העובדה שהבתים המפוארים הם חדשים. בערב המסגד החדיש שלהם נדלק באור ויוצר מחזה יפה ולא נותר אלא לחשוב שבשביל מה צריך מלחמות?
בדרך למעלה עוצרים בכמאנה
אין כמו לכבוש פסגה באמצע היום. לכן שמחתי כשעלינו להר כמון אשר באחד ממדרונותיו שוכנת כמאנה המזרחית. בכפר הוותיק ניתן למצוא את אורחאן "אוהל אל עין" המציע למבקרים אירוח בדואי באלאדי כמו של פעם. אם כבר יוצאים לטעום חווייה גלילית הרי שלינה באוהל ענק מחומם עם בופה בשרי כיד המלך הוא החווייה האסקפיסטית האולטימטיבית.
עיד סוואעד בעל האורחאן אוהל אל עין: "אני נולדתי פה בכפר. הוא עובר שינוי ושדרוג תשתיות רציני בשנים האחרונות. אנחנו מציעים לאורחים שלנו חווייה אותנטית הכוללת לינה באוהל מחומם עד 20 איש, אנחנו מגישים מאכלים אותנטיים מהמטבח הבדואי".
המתחם רחב ידיים דיו כדי שילדים יוכלו להתרוצץ בו ויש גם פינת תרנגולים.
אין ספק שהאווירה בתוך האוהל חמה ומחבקת וגם במזג האויר של מרץ תוכלו להרגיש נוח בחוץ גם לקראת רדת הערב על ההר השקט. לנועזים, ניתן להביא אוהל וציוד ולהשתכן ללינת שטח למרגלות המתחם מגודר כך שאין חשש מחיות ליליות.
התאהבתי קשות בעוגת סולת שאופים במסעדת אלסובאט בכפר ראמה הסמוך. מואיס חוסאם הדגים לנו אך הוא ממתיק אותה כי היא נאפית ללא סוכר ואף ניאות לתת לנו את המתכון "עשר דקות והעוגה מוכנה".
הכפר שוכן בגליל בין עכו לאמירים וכרמיאל עשר דקות ממול. יש עוד יישובים שכפי שמגדירים את זה המקומיים מתחילים באות כ' כמו כמון מכמנים ועוד.
צפו בסרטון המלא:
https://www.youtube.com/watch?v=iavG2IlY-MA
לסיום הבטחתי וגם קיימתי המתכון לעוגת הסולת "לילות ביירות"
מצרכים:
1 ליטר חלב
חצי כוס סוכר
כוס סולת
כפית מי ורדים
לקצפת:
250 גרם שמנת מתוקה
2 כוסות פודינג וניל
ל מי סוכר
2 כוסות סוכר
1 כוס מים
כפית מי ורדים
אופן הכנה:
על אש קטנה שמים את כל מרכיבי הקינוח ומתחילים לערבב עד שהמסה מתגבשת ומתאחדת.
שופכים את המסה לתבנית ומצננים
קצפת- מערבבים את השמנת עם הפודינג ומי הוורדים ומקציפים
מי סוכר- מערבבים את כוס המים עם הסוכר על אש קטנה ומערבבים עד שכל הסוכר נמס, מוסיפים את מי הוורדים.
פסטיבל בא לי גליל
מתי? שני סופי שבוע חמישי עד שבת, 9-11.3 , 16-18.3
לפרטים נוספים: פסטיבל בא לי גליל – תיירות ארץ כרמי זית – אשכול בית הכרם