בעוד סוריה רעדה תחת קריסת משטרו של חאפז אל-אסד, רמת הגולן שידרה שלווה זהירה. תיירים חזרו לטבול במאגר בנטל, וחיילים תפסו עמדות במעבר קונייטרה
איתן אלחדז ברק
השמש הקופחת של יום ראשון האחרון האירה על רמת הגולן, אך לא רק חומה ליטף את האזור. בזמן שסוריה השכנה רעדה תחת קריסת משטרו של חאפז אל-אסד, ניכרה ברמת הגולן אווירה מורכבת של חשש ותקווה. במעבר הגבול קונייטרה, שער הכניסה היחיד בין ישראל לסוריה, הייתה המתח מוחשי. חיילי צה"ל, חמושים ורציניים, תפסו עמדות באזור החיץ, עיניהם סורקות את האופק. כל רחש, כל תנועה, עוררו דריכות. האפשרות של הסלמה ביטחונית ריחפה באוויר, אך במקביל הייתה גם תחושה של הזדמנות – אולי סוף סוף יגיע השקט הנכסף לאזור שידע מלחמות רבות.
רמת הגולן, אזור גבוה ושטוח המתנשא מעל עמק הירדן והכנרת, הייתה מאז ומעולם זירת עימותים ומאבקי כוח. במלחמת ששת הימים, בשנת 1967, נכבשה הרמה מידי סוריה, ומאז היא נמצאת במרכזו של סכסוך טריטוריאלי מתמשך. מלחמת יום הכיפורים, בשנת 1973, הייתה פרק טרגי נוסף בהיסטוריה הסוערת של האזור, כשהקרבות העקובים מדם שהתחוללו בו גבו חייהם של חיילים רבים. גם בשנים האחרונות, בצל מלחמת האזרחים בסוריה ומלחמת חרבות ברזל, ספגה רמת הגולן ירי טילים והפגזות, והתושבים נאלצו לחיות תחת איום מתמיד.
אך למרות ההיסטוריה הסוערת, רמת הגולן היא גם אזור של טבע פראי ועוצר נשימה. הרי געש כבויים, נחלים שוצפים, יערות עבותים ושדות פורחים יוצרים פסיפס נופי ייחודי ופראי. בתוך הפרא הזה מסתתרות גם עדויות מרתקות לעבר רחוק, כמו שרידי ההתיישבות היהודית הקדומה בגמלא ובסוסיתא, וחורבות של כפרים סורים שננטשו במלחמה.
בנסיעה לתוך רמת הגולן, הנוף הירוק והפסטורלי היה בניגוד חד לדרמה שהתחוללה מעבר לגבול. לאחר הפסקת האש עם חיזבאללה, ניכרה תחושה של רוגע זהיר…
בזמן שסוריה השכנה רעדה תחת קריסת משטרו של חאפז אל-אסד, ניכרה ברמת הגולן אווירה מורכבת של חשש ותקווה. במעבר הגבול קונייטרה, שער הכניסה היחיד בין ישראל לסוריה, הייתה המתח מוחשי. חיילי צה"ל, חמושים ורציניים, תפסו עמדות באזור החיץ, עיניהם סורקות את האופק. כל רחש, כל תנועה, עוררו דריכות. האפשרות של הסלמה ביטחונית ריחפה באוויר, אך במקביל הייתה גם תחושה של הזדמנות – אולי סוף סוף יגיע השקט הנכסף לאזור שידע מלחמות רבות.
בנסיעה לתוך רמת הגולן, הנוף הירוק והפסטורלי היה בניגוד חד לדרמה שהתחוללה מעבר לגבול. לאחר הפסקת האש עם חיזבאללה, ניכרה תחושה של רוגע זהיר. הכבישים התמלאו במכוניות של מטיילים, החנויות נפתחו, והחיים החלו לחזור למסלולם. נראה שהתושבים המקומיים, שחוו שנה וחודשיים של אי ודאות ופחד, מעזים שוב לחלום על שלווה.
במאגר בנטל, אגם מים חמים שנוצר בלוע של הר געש כבוי, פגשתי עשרות נופשים שנהנו משכשוך במים המרגיעים. המאגר, מוקף בנוף גבעות ירוקות, היה אואזיס של שלווה בתוך המציאות המורכבת. שני צעירים שפגשתי שם, סיפרו לי שהם חשים בטוחים ברמת הגולן ואינם חוששים מהמצב הביטחוני. "אנחנו סומכים על צה"ל", אמר אחד מהם, "ובכל מקרה, אי אפשר לחיות בפחד כל הזמן".
טראבין, דרוזי חייכן שמפעיל קיוסק קטן על גלגלים ליד המאגר, היה עד לשינוי הדרמטי שחל ברמת הגולן בימים האחרונים. "זו הפעם הראשונה מזה כמעט שנה וחצי של מלחמה שאני רואה תיירים רבים כל כך", אמר בהתרגשות, "הלב שלי מלא שמחה. סוף סוף רואים אור בקצה המנהרה". טראבין סיפר שהמלחמה פגעה קשות בפרנסתו, והוא כמעט ויתר על הקיוסק. אבל עכשיו, עם שובה של התנועה התיירותית, הוא מלא אופטימיות לגבי העתיד.
מעניין לציין שמאגר בנטל, המוכר כבר 20 שנה לתושבי הגולן, זכה לפופולריות עצומה רק לאחרונה. עם פרוץ מגפת הקורונה, גילו צעירים רבים מכל רחבי הארץ את המקום הקסום, המציע מפלט מרענן מההמולה העירונית והסגרים. המים החמים של המאגר, הנוף המרהיב והשקט המופלא הפכו אותו למקום בילוי מבוקש, והוא מושך אליו מבקרים בכל ימות השנה.
נראה שקריסת משטר אסד, לצד הפסקת האש עם חיזבאללה, מעניקות לרמת הגולן הזדמנות חדשה לשגשג. התיירים חוזרים, הטבע פורח, והתקווה מתעוררת. התושבים המקומיים מקווים שהפעם השקט יחזיק מעמד, והאזור יוכל סוף סוף לממש את הפוטנציאל התיירותי העצום שלו.