"מקום לשירה", הנחשב בירושלים לבית ספרותי לקוראים, כותבים ולכל מי שחולק את חייו עם הרוח שבין האותיות מגיע לחיפה. בעזרתה של המתרגמת רותם עטר נפתחה לאחרונה שלוחה מקומית לא הרחק משוק תלפיות  

בסירקין חמש בבניין שעובר בימים אלו שיפוץ מאסיבי מתנוסס בחודשים האחרונים שלט קטן עליו מתנוססת המילה 'מקום לשירה' . מאחורי השלט נשלמות בימים אלו ההכנות האחרונות לפתיחתו של המקום לסדנאות כתיבה ושירה בן היתר אפשר להירשם לסדנה לכתיבה לנשים אחרי לידה וסתם כך למי שרוצה לג'נגל במילים ומשפטים "אנחנו מקווים שזה יהיה בית לקהילה הספרותית המקומית" מספרת רותם עטר (36) מתרגמת שמגיעה לצפון מניהול הסניף הירושלמי של מקום לשירה, "יש קהילה של כותבים מקומית אבל אין מקום שמאחד אותם. הם כותבים על החוויה המקומית שלהם אבל לא מספיק. חלק מהמטרות שהצבנו לעצמנו כשפתחנו את המקום הוא לפתח את אותם הדברים ולגדל יוצרים מקומיים שלא צריכים לברוח לערים אחרות". 

עטר זוכת פרס שרת התרבות לתרגום. תרגמה ספרי פרוזה ושירה, ביניהם "תרגילים בסגנון" לרמון קנו, "חוש המאבק" למישל וולבק, "צבע החלב" לנל ליישון הייתה חלק מהניהול האמנותי של פסטיבל "מטר על מטר" וגם מצוות ההקמה של "בית הספר לאמנויות המילה", בית ספר גבוה ליצירה ספרותית שמתקיים בירושלים. 

בשנת 2019 עברה לחיפה עם משפחתה בעקבות הצטרפותה לקבוצת "מפרש", קבוצה שיתופית (קיבוץ עירוני) שחיה ופועלת בשכונת שפרינצק בעיר. רותם זיהתה את הצורך של העיר במוסד ספרות – מרכז שיוכל להוות מקום לדיון ספרותי עכשווי ולייצר תשתיות ספרותיות – ופעלה להקמת המרכז החיפאי של "מקום לשירה". המרכז נפתח במאי 2020, בתמיכת "קרן הדרים" והוא פתוח כעת לקהל הרחב, בהתאם להנחיות משרד הבריאות.

הפעילות של "מקום לשירה" מוערכת, מוכרת ומגוונת, והיא כוללת את ”בית הספר לאמנויות המילה“ – תוכנית דו שנתית לכתיבה יצירתית, פסטיבל ”מטר על מטר“ לשירה, הוצאה לאור של ספרות אקספרמנטלית וחדשנית, כתב העת ”ננופואטיקה“, סדנאות כתיבה לילדים ולמבוגרים, ופסטיבל שירה מקוון.

המרכז החיפאי של הארגון הוותיק, בניהולם של ד"ר גלעד מאירי ונועה שקרג'י, שוכן בלב שוק תלפיות (סירקין 5), והוא חלק ממתחם תרבות ואמנות שנפתח בשוק במסגרת פרויקט התחדשות עירונית של האזור. המקום מיועד לקהל שוחר הספרות של העיר ולקהילה הספרותית הענפה שחיה בצפון: משוררים, סופרים, מתרגמים ויוצרים ספרותיים שמחפשים בית ומרכז להתפתח בו. במרכז מתקיימים מופעי ספרות ושירה, השקות לספרים חדשים של יוצרים מקומיים, מפגשי יוצר וסדנאות כתיבה מקצועיות לילדים, לנוער ולמבוגרים. 

הפעילות מתקיימת בעברית ובערבית, הן המופעים והן הסדנאות לקהל הרחב. סדנאות הכתיבה הקרובות ייפתחו בנובמבר 2020: סדנת כתיבת סיפור קצר בהנחיית הסופר ניצן וייסמן; סדנת כתיבת שירה בהנחיית המשוררת ושדרנית הרדיו ענת שרון בלייס; סדנת תרגום בהנחיית המתרגמת רותם עטר; סדנה בשעות הבוקר לאמהות לאחר לידה בהנחיית המשוררת איריס רילוב; סדנת כתיבה בערבית בהנחיית ד"ר ג'ודת עיד ועוד. כל המנחים והמנחות הם יוצרים פעילים בעולם הספרות ותושבי האזור.  

בתמונה – רותם עטר, צילום ליה רוז מגן 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY