פסטיבל "דרך הנדיב": חגיגה של נתינה, יצירתיות ותקווה בלב פרדס חנה-כרכור

יותר מ-350 אירועי תרבות ואומנות, כולם פרי יוזמה ותרומה של תושבי פרדס חנה-כרכור,  שלמשך סופ"ש אחד חיברו קהילה ויצרו תקווה בפסטיבל אזרחי יחודי מסוגו

איתן אלחדז ברק

בתוך המולת החיים, בתוך תקופה מאתגרת עבור החברה הישראלית, פורח פסטיבל קהילתי ייחודי בפרדס חנה-כרכור. פסטיבל "דרך הנדיב", שנולד לפני כ-6 שנים מתוך יוזמה של תושבים מקומיים, הוא הרבה יותר מסתם אירוע תרבות. הוא מייצג רוח של יצירתיות, נדיבות והתנדבות, ומהווה דוגמה  ליכולתה של קהילה להתאחד וליצור משהו משמעותי יחד.

יש מקום לכל קול ולכל אחד 

הפסטיבל שהתקיים בסופ"ש האחרון מושך אליו מגוון רחב של אנשים – אומנים, מוזיקאים, יוצרים, מטפלים ורוב קהל – ומציע מגוון עצום של פעילויות ללא כל תמורה כספית. משיטות טיפול ממקומות רחוקים ועד גלריות אומנות, מרוח שטות ועד שיחות על נושאים מהותיים, ממוזיקת מיינסטרים ועד מוזיקה מקורית – בפסטיבל "דרך הנדיב" יש מקום לכולם.

הלהקה של מאיה זלצר בהופעה בפסטיבל דרך הנדיב
הופעת ג'אז ומוזיקת עולם. פסטיבל דרך הנדיב

התנדבות של האמנים ושל הקהל 

אחד מעקרונות היסוד של הפסטיבל הוא אחריות הדדית וקהילתית. התושבים מוזמנים ליזום, לחקור וליצור יחד, לתרום מכישרונותיהם ומזמנם לטובת הקהילה. "בפסטיבל יש לנו בסוף שבוע אחד 350 אירועים, כל המפגשים נוצרו על ידי הקהילה. ללא אוצרות, ללא התערבות של הפקה מרכזית", מספר גיא לב, אחד מיוזמי הפסטיבל שלקח השראה מפסטיבל אומנות אזרחי וותיק יותר בשם 'שייח אבריק' בקרית טבעון. "אנחנו נורא מנסים שהקהל שמגיע לא יבוא כקהל; אלא יבוא להיות חלק. מה זה להיות חלק? לעזור בניוד של ציוד, יכול להביא אוכל איתו, להביא סיר, להביא שתייה, לבוא לנקות… עושים בלב נדיב".

השנה, בעקבות המצב הביטחוני המורכב, הפסטיבל יעמוד בסימן "קהילה יוצרת תקווה". הוא יציע מגוון רחב של אירועים ממגוון תחומי עניין – אירועי תרבות, מופעים מוזיקליים, סיורים, מופעי קרקס ועוד – שנועדו לחזק את הקשרים בין חברי הקהילה ולעודד אווירה של תמיכה הדדית.

מסלול לכל טעם 

הפסטיבל מציע גם מגוון מסלולים ייחודיים לקהלים שונים. "לאוהבי האומנות – אולי נתחיל בקחתן ספרים ונמצא ספר שחיפשנו, נמשיך לסדנת רישום או ציור דמויות מספרי ילדים, או אולי יתאים לכם סדנת צילום והתבוננות או סדנת סריגה", מציע האתר הרשמי של הפסטיבל. "לספורטיביים שבינינו – נתחיל בתרגול יוגה תראפיה או זן בזריחה, או פילאטיס. אולי נעשה עצירה לחשב מסלול מחדש – סדנת כתיבה רגשית, נמשיך להפנינג שתילות בגינה הקהילתית, ומשם אולי סדנת ריקוד אפריקאי".

שרים עבור אלו שקולם מושתק 

אחת ההופעות המרשימות בפסטיבל הייתה של להקת הרוק האלטרנטיבי Maya Zeltzer, בראשות הסולנית והיוצרת מאיה זלצר. "אנחנו עושים 'פוסט פאנק'", מסבירה מאיה. "'אנדרגראונד' שמיועד לאותם אלו שלא משמיעים את קולם… לכל מי ששונה, אחר, 'מוזר'… אנחנו פה כדי להגיד את זה עם השירים שלנו, ברוקנרול".

הלהקה, שזכתה להכרה בסצנת הרוק האלטרנטיבי בישראל, יצאה לפני המלחמה לתור בלונדון וקצרה שבחים. "פסטיבל 'דרך הנדיב' הוא במה נהדרת עם כל מיני להקות מהסצנה של האנדרגראונד, גם פה בישראל, ותענוג להיות פה", אומרת מאיה.

קצת על פסטיבלים אזרחיים

פסטיבלים אזרחיים בהתנדבות צוברים תאוצה בישראל בשנים האחרונות. הם צצים בעקבות ירידת השפעתם של מוסדות השלטון המרכזיים ונובעים מהרצון שמתעורר בקרב קהילות ליצור מרחבים נטולי השפעה כספית או ממסדית. בהתאם לכך הם מציעים חוויה תרבותית מגוונת יותר והם מנוהלים ע"י הקהילה ולמענה מתוך הרצון ליצור אתוס קהילתי מקומי. נזכיר כמה מהם:

פסטיבל "שייח' אבריק" בקרית טבעון: הפסטיבל האזרחי הוותיק ביותר בישראל, המתקיים מאז 2019 . פסטיבל "ימי תרבות" בערבה: פסטיבל אזרחי שנתי המתקיים ביישובי הערבה

פסטיבל "אביב ברחובות": פסטיבל רב תחומי המתקיים ברחובות ומציע מגוון אירועים – מוזיקה, תיאטרון, מחול, אומנות ועוד – המופקים בהתנדבות על ידי תושבי העיר.

פסטיבלים אזרחיים הם דוגמה ליכולתה של קהילה להתאחד וליצור משהו יפה ומשמעותי יחד. הם מהווים הזמנה לתרום את חלקנו ליצירת עולם טוב יותר.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY