סודות הערק של הגליל

בלב רחוב הצליינים בנצרת נמצאת החנות הצנועה של מדריך הטיולים ומספר הסיפורים זאהי גרייב. כבר חמישים שנה שהוא מתמחה בערק. באוסף שלו בקבוקי ערק מבית לחם, רמאללה, ירדן ואפילו מלבנון "ישראל היא מעצמת ערק" אומר גרייב ומציע לנו 'מקדוס' מזט ערבי מסורתי שהולך מצוין עם ערק

אז אם אתם בנצרת תקפצו לרחוב הצליינים שם לא הרחק מהכנסייה היוונית אורתודוקסית נמצאת החנות הצנועה של זאהי גרייב, טיפוס נחמד בעליל.

זאהי גרייב הוא דמות מוכרת ברחובות נצרת. כבר למעלה מיובל שנים שהוא מנהל את החנות הצנועה שלו בלב רחוב הצליינים. שם הוא כבר ראה ושמע הכל. הוא מכניס אותי לחנות הקטנה שלא משופעת במוצרי צריכה נוצצים או מגוונים אך מה שלוכד את העין זה מדפי הערק המיוחדים שלו "זהו המשקה של המזרח התיכון" מסביר לי גרייב שהוא נצר למשפחה שורשית מקומית "ביוון, תורכיה ומרוקו מכינים ערק אך אצלנו פה בישראל הוא שונה. מבחינת הטעם והמרכיבים,  פה במה שהיה קרוי משך מאות בשנים 'סוריה הגדולה'2 התפתח הערק מסוגי אניס מדהימים שהטוב ביותר מגיע מסוריה".

בציבור הישראלי הערק עבר מהפך מדהים – ממשקה שמתויג באופן עדתי (ערק איילים הידוע) הפך בשנים האחרונות למשקה של הצעירים במקומות הבילוי והוא מגיע עם טעמים שונים. אך לאוהבי הערק המסורתי השינויים אינם מדברים "ערק צריך לשתות בשליש כוס, להוסיף קרח ומים".

גרייב מסביר לנו "שהערק הכי טוב כיום מקורו בלבנון" והוא אכן שולף לי אחד כזה. "זה נקרא ערק אל פקרה ואפילו מוכרים אותו בשדה התעופה".

גרייב מוציא אריזה לבנה מהודרת "זה ערק אל זאהרה והוא מגיע מירדן ממשפחת חדד שמאחוריה היסטוריה ארוכה של ייצור ערק יש להם מפעל בירדן שקיים מעל 120 שנה והוא מזוקק 4 פעמים".

גרייב שולף לי ערק מרמאללה "אני שותה אותו כבר למעלה משולשים שנה". יש גם את ערק SABAT שמגיע מבית לחם "יש להם מפעל שעושה ערק כבר 90 שנה".

ערק CREMISAN  מקורו במנזר בבית ג'אלה ושם יש להם מפעל שמייצר ערק ויין ששולחים לאפיפיור ברומא.

ולקראת הסוף מראה לי גרייב את 'המקדוס' – "זוהי מילה סורית וזה תחמיץ של חצילים עם שמן זית ואגוזים וזה אוכל עם ערק וגם עם לבנה וחומוס ביתי".

באסל קסיס במזקקת הערק שלו במעיליא

לצורך הכתבה גם ביקרנו במזקקת ערק המשפחתית של באסל קסיס מהכפר מעיליא בגליל. שם הוא מכין ערק כבר 18 שנים בשיטות מסורתיות

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY